10 Keer Ontzwangeren | TAG

Ik kwam deze Tag tegen op de blog van Roelina. Ik vind het af en toe leuk om terug te blikken naar mijn tijd van zwangerschap, bevallen en ja daar hoort ook zeker het ontzwangeren bij. Want dat is nog wel even een ding. Want niet alleen bij de zwangerschap horen die lastige kwaaltjes, de ontzwanger periode kent er ook wel een paar. Lees je mee?

Hoe lang geleden is het dat je kindje is geboren?

Mijn jongste wordt 18 November drie jaar, dus bijna drie jaar geleden. Ik moet zeggen dat ik bij mijn jongste minder last had van kwaaltjes dan bij de oudste. Ik weet niet waar het aan ligt. Misschien dat je weet wat er gaat komen ofzo.

Is jouw kraamweek gelopen zoals je had gehoopt/verwacht?

Daar kan ik resoluut antwoord op geven’: nee, mijn eerste kraamweek was verre van wat ik er van verwacht had. Ik had een zware bevalling achter de rug en dat uitte zich in een postnatale depressie. Ik voelde mij dus niet mijzelf en had gevoelens die ik nog nooit eerder had gevoeld. Dit mocht niet de bedoeling zijn van die roze wolk, waar ik mij zo op had verheugd. Ik dacht dat het er bij hoorde, wist ik veel, dit voelen vast alle moeders die net zijn bevallen. Gelukkig had ik na een tijd door dat het niet zo verder kon en heb ik hulp gezocht. Langzaam en stapje voor stapje kon ik genieten van mijn kindje en alles wat daar bij hoort. Bij Sara had ik voorzorgsmaatregelen getroffen en heb ik genoten in mijn kraamweek. Zo fijn dat ik het ook zo heb mogen ervaren. 

Waar had je in de ontzwangerperiode behoefte aan

Ik had behoefte aan extra hulp. Zeker nadat Sara geboren is.  Ik vond het beste een hele verantwoordelijkheid om voor zo’n klein hummeltje te zorgen en een peuter en zo’n klein hummeltje is soms best een hele kluif. Het kost veel energie en ik vond het ook heerlijk om de zorg soms even uit handen te geven aan mijn moeder of mijn schoonouders. Even niet moederen en lekker een avond uit eten of iets anders waar je van kunt opladen. Hoe fijn is het daarna dan niet om je kindjes weer heerlijk fijn te knuffelen en bij ze te zijn. 

In welk opzicht ben je veranderd nu je moeder bent?

In alle opzichten, ik ben niet meer de persoon die ik was toen ik nog geen kinderen had. Ik ben veel sneller bang, bang dat er iets met mijn kinderen gebeurd. Ook kan ik minder goed tegen nare berichten in de krant of op tv. Het doet mij nu veel meer sinds ik kinderen heb. Ik wil ze altijd beschermen en soms ben ik best wel eens bang in wat voor wereld zij moeten opgroeien. Het is af en toe niet te bevatten wat er gebeurd met al die aanslagen de laatste tijd. Ik ben dan gewoon blij dat ze het nog niet doorhebben, maar dat gaat niet lang meer duren, en dan moet je het toch uitleggen.

Wat viel je zwaar in de periode van ontzwangeren?

Ik heb sowieso sinds ik kinderen heb gekregen, veel meer last van mijn stemming. Ik ben een vrouw met hormoonschommelingen. Dus die schommelingen vind ik het zwaarst. Mijn stemming kan ineens omslaan van vrolijk naar down en andersom terwijl ik van nature een heel vrolijk persoon ben. Ik denk dat best wel veel vrouwen dit hebben maar er niet over durven praten. In mijn ontzwanger periode had ik dit regelmatig. Dit is buiten mijn postnatale depressie gelaten. Want die klachten zijn niet te vergelijken met de klachten van ontzwangeren.

Hoe combineer jij je werk en ouderschap samen en hoe ervaar je dat?

Ik werk drie dagen van 5,5 uur per dag. Dat is niet zo veel maar ik vind het genoeg. Pascal werkt fulltime en dus komt er een groot gedeelte van de zorg op mij meer. Ik ervaar het soms als zwaar en soms gaat het juist weer wat gemakkelijker. Ik denk dat elke moeder dat wel heeft. Als je peuter weer zijn of haar buitjes heeft bijvoorbeeld­čśë. 

Ik vind de combinatie werken en moederschap een fijne combinatie. Ik zou niet fulltime thuis willen zijn. Ik word daar niet leuker van. Ik heb sociale contacten nodig en het aantal uur is precies genoeg zo. Ik kan vanuit mijn werk Lars uit school halen en dat is natuurlijk ideaal. 

Hoe ben je nu ten opzichte van je ‘oude ik’?

Ik ben veranderd en dat is denk ik wel logisch. Er gebeurd gewoon heel veel in een vrouwenlichaam tijdens de zwangerschap qua hormonen. Daarna moet je lichaam weer al die hormonen kwijt.  Niet gek dat je je zo af en toe niet je zelf bent. Bij mij is dit eigenlijk nog steeds zo af en toe. Maar ook heb je natuurlijk een veel groter verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zal bijvoorbeeld geen gevaarlijke of gewaagde dingen meer doen. En het late stappen van vroeger staat ook wel op een laag pitje moet ik zeggen. Je wordt gewoon wat rustiger en ik vind het wel prima. 

Hoe gaat het lichamelijk met je?

Het gaat goed met mij lichamelijk. Ik denk dat ik niet te klagen heb wat betreft zwangerschapskilo’s. Ik was na beide bevallingen lichter als ervoor. Heel vreemd. Ik denk dat het toch ook iets hormonaal is. Ik ben heel tevreden met mijn lichaam. 

Wat is het meest veranderd in je leven sinds de geboorte van je kindje?

Het meest veranderd… Ja er is zoveel veranderd, het niet zomaar even weg kunnen en een hele hutkoffer mee moet slepen haha… het is een 24 uurs baan ‘moeder zijn’ en dat is soms best pittig, maar de liefde die je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar. De band met je kinderen is zo speciaal en mooi. Ik had het nooit willen missen. 

Wat wilde je na 9 maanden na de geboorte van je kindje gedaan/bereikt hebben?

Nou ik had geen streven om af te vallen, ik denk dan toch mentaal wat sterker in mijn schoenen staan. En ik moet zeggen dat mij dat aardig goed lukt. Ik word van mijn hormonale buitjes juist een sterkere mama en probeer het altijd positief te benaderen. 

Leuke tag om in te vullen. Wat vond jij van het hele ontzwangerproces? Ik lees het graag in de comments.

Liefs,

Patricia 

 

 

Comments

  1. Hey ontzwangeren viel mij de eerste keer best zwaar. Gelukkig had ik hulp van mijn moeder

    1. Patricia Patricia says:

      Dat is altijd fijn om extra hulp te krijgen. Dat vond ik ook echt een uitkomst zo af en toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge