Bloggen over bloggen #1 | Hoe zet je een blog op?

Een nieuwe reeks artikelen gaat komen op Mommy Stories. Ik heb besloten om wat meer te gaan delen over het bloggen ansich. Ik blog nu ondertussen bijna vier jaar en de kennis die ik al die tijd heb opgedaan en wat ik heb geleerd wil ik graag met je delen. Wie weet wil jij net starten met een blog en zoek je net wat extra stapjes om het gemakkelijker te maken voor jezelf. Dan zou ik deze reeks artikelen bloggen over bloggen zeker blijven volgen.

Bloggen over bloggen #1 | Hoe zet je een blog op?

Vandaag wil ik het hebben over het opstarten van een blog. Wie weet loop jij met het idee om een blog te beginnen. In dit artikel ga ik bespreken waar je rekening mee moet houden en ik geef ik handige tips bij het opstarten van een blog.

Om een blog te beginnen moet je eerst weten waar je over wilt schrijven. Misschien zit het idee al een tijd in je hoofd om bijvoorbeeld een reisblog te beginnen, dan heb je meteen al een nicheblog. Een nicheblog is een blog waarin 1 thema centraal staat. Bij mij is het begonnen met een mamablog omdat mijn kinderen nog klein waren. Toch zijn mijn interesses in de loop der jaren veranderd en deel ik artikelen over diverse onderwerpen. Dat is het mooie van je eigen stukje internet. JIJ bepaalt.

Lees ook: 7 x wat ik geleerd heb van (bijna) vier jaar bloggen

Domeinnaam

Nadat je besloten hebt over welk thema jij wilt gaan bloggen is het hoogtijd voor een pakkende naam. Oftewel een domeinnaam die niet al te moeilijk is maar wel blijft hangen. Ik ga er vanuit dat je professioneel wilt overkomen en dus kiest voor een eigen domeinnaam WordPress.org en niet een gratis versie zoals bijvoorbeeld wordpress.com. Ik neem WordPress even als voorbeeld omdat dit een heel gebruiksvriendelijk systeem is om te bloggen en ik hier zelf ook al jaren met veel plezier in werk. WordPress.com is dus de gratis versie en dat betekent dat het nooit jou domein zult worden. Je zult altijd in de naam zien staan zoals in dit voorbeeld: www.mommystories.wordpress.com

Ik ga er dus vanuit dat je voor je eigen domeinnaam kies en er dus ook iets voor wilt betalen. Als je al wat langer een domeinnaam in je hoofd hebt, check dan of deze nog beschikbaar is. Als je googled ‘Domein checken ‘ kom je bij verschillende aanbieders (providers) terecht en kun je kijken of de domeinnaam nog beschikbaar is. Bij een domeinnaam hoort een extensie. Dat wil zeggen: .nl .net .eu .com .be en zo zijn er nog veel meer. De meest gebruikte in nederland is natuurlijk .nl. Maar dus ook het snelste weg. Wie weet is je naam nog wel beschikbaar met .com of .net.  Je zult in de checker dan ook verschillende alternatieven krijgen.

Webhosting

Dan is de volgende stap de webhosting.  Bij wie wil je dit gaan doen? Webhosting is eigenlijk jou stukje ruimte huren waar je informatie, afbeeldingen of andere inhoud kunt opslaan die toegankelijk is via een website. Er zijn verschillende providers en dit is een heel persoonlijke keuze. Ik heb al vier jaar goede ervaringen met Xel media #nospon. Bij xel media kun je kiezen uit verschillende pakketten. Xel is gespecialiseerd in WordPress en ze staan dag en nacht voor je klaar. Ook kun je ze om hulp vragen bij de installatie van je wordpress website.

Ik heb dit toentertijd zelf gedaan met een hoop gevloek, getier en ik  had bijna mijn laptop uit het raam gegooid. Maar het is me toch gelukt. En een partij trots dat ik was. Misschien dat ik hier nog een aparte ‘how to’  over schrijf. Anders wordt dit een artikel van 2000 woorden.

Na installatie kun je jouw website naar wens invullen met content en mooie afbeeldingen.  Het voordeel van WordPress.org is dat je keuze hebt uit veel verschillende gratis themes. Een theme of thema is eigenlijk gewoon de lay-out van je website. Het is handig om voordat je jouw website lanceert alvorens wat content te schrijven. Een website met maar 1 artikel staat immers niet zo aantrekkelijk.  Zorg dus voor een voorraad aantrekkelijke goede content met een paar mooie afbeeldingen.

Lees ook: TAG | 10 openhartige antwoorden van een blogger

Vergeet je artikelen na publicatie natuurlijk niet te delen op je social media kanalen. En vertel natuurlijk al je vrienden en bekenden dat je een blog bent begonnen en of ze de artikelen willen liken en delen. In het begin wordt je blog gelezen door een handje vol mensen maar je zult zien als je consequent post, de bezoekers zullen terugkeren. Ik ben persoonlijk niet van vaste dagen posten omdat er bij mij dan vaak veel te veel druk op ligt. Ik werk immers ook nog fulltime. Mijn blog is dan ook nog steeds mijn hobby. Maar wil je er echt serious business van maken, dan is het belangrijk dat je bezoekers weten waar ze aan toe zijn en wanneer ze artikel kunnen verwachten.

Kijk wat voor jou goed voelt, natuurlijk begin je een blog omdat je er plezier in hebt. Dat moet wel het uitgangspunt zijn en blijven anders houdt je het niet vol. Ga absoluut niet uit van meteen gratis spullen een hoop samenwerkingen en hoge verdiensten.  Hier gaat tijd, geduld, een hoop energie en geschreven artikelen overheen. Bloggen is super leuk, het is mijn passie waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan, en als jij dat ook zo voelt kun je wel eens verder komen dan je zelf dacht.

Wil jij graag een blog beginnen of ben je een gevorderde blogger? Heb jij nog aanvullende tips?

Liefs,

Patricia 💓

Volg je mij al op Facebook, Twitter en Instagram?

 


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.