Bloggen

Bloggen over Bloggen #2 | 10 tips voor de beginnende blogger

Artikel twee in de reeks bloggen over bloggen is bedoeld voor de startende blogger. In het vorige artikel kon je lezen hoe je een blog kan opzetten. Heb je die nog niet gelezen doe dat dan nog even. Altijd makkelijk om wat extra kennis in huis te hebben. Als eenmaal je website online staat zijn er nog wel een paar handigheidjes om te onthouden. Ik deel 10 tips voor de beginnende blogger.

Bloggen over bloggen #2 |10 tips voor de beginnende blogger

Start met social media kanalen

Als je dit nog niet had gedaan natuurlijk. Begin bijvoorbeeld met Instagram en Facebook. Zorg ervoor dat je deze kanalen ook kunt bijhouden. Liever twee social media kanalen die je kunt bij houden en waar je lekker actief op bent, dan vier waar nooit content op wordt geplaatst. Op dit moment is Instagram heel populair en zal je daar waarschijnlijk ook sneller wat meer volgers hebben. Deel hier sowieso je nieuwste gepubliceerde artikelen op. Je kunt kiezen om de artikelen te delen in je feed of bijvoorbeeld in je stories. Ik deelde vroeger mijn nieuwste blogs altijd in mijn feed. Dit zorgde er wel voor dat mijn feed wat rommelig oogde. Hier ben ik dus mee gestopt en nu deel ik ze voornamelijk in stories. Jouw lezers vinden het ook leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. Dit kun je makkelijk geven via instagram Stories. Ben je nog niet zo thuis in het maken van content via stories? Begin gewoon en je zult zien dat je er snel gewenning in krijgt. Apart artikel hierover volgt binnenkort.

Zorg voor een goede lay-out van je website

De lay-out van je website is heel belangrijk. Dit is tenslotte de eerste indruk voor je bezoeker. Ziet je website er heel druk en rommelig uit dan heb je kans dat de bezoeker niet eens de moeite neemt om je content te lezen, terwijl die misschien juist heel goed in elkaar zit. Je kunt beter kiezen voor neutrale en rustige kleuren en niet te veel poespas. Het moet gemakkelijk weglezen.

Zorg voor een goede ‘about me’ pagina

Ik merk dat als ik een nieuw blog bezoek, ik graag wil weten wie het gezicht is achter de blog. Ik ga dan altijd eerst even naar de ‘about me’ of ‘over mij’  pagina. Zorg dat je een uitgebreide pagina schrijft met jouw interesses, wat voor werk je evt naast je blog doet, wat je hobby’s zijn (behalve bloggen ;)) en uit wie je gezin bestaat. Het liefste natuurlijk met een mooie foto erbij. De lezer heeft het gevoel dat hij/zij jou echt leert kennen en zo zal de lezer sneller terugkomen op jouw blog.

Plaats regelmatig nieuw content

Ik zeg niet dat je meteen moet zorgen voor elke dag een nieuw artikel. Tenzij je van je blog je werk wilt maken. Maar zorg in ieder geval dat je twee keer per week wel iets plaatst. In dit geval kwaliteit gaat boven kwantiteit. Je kunt natuurlijk vaste dagen aanhouden zodat je bezoekers weten wanneer ze een nieuw artikel kunnen verwachten.

Hanteer je eigen schrijfstijl

Iedereen heeft zijn/haar eigen schrijfstijl. Dit maakt elke blogger ook uniek. Echt not done is een schrijfstijl kopiëren. Je zult hiermee altijd door de mand vallen. Schrijf zoals je tegen iemand praat.

Wordt lid van verschillende facebookgroepen

Deze groepen zijn heel handig. Sowieso om je blogs te spammen maar ook om vragen te stellen aan mede bloggers. Als beginnend blogger heb je zo af en toe denk nog best wat vragen.  Zorg wel dat je oprecht bent in de groepen en niet alleen aan je zelf denkt. Doe je mee met treintjes, like for like e.d. zorg dan dat je die ook echt afmaakt en niet alleen zelf je likes ontvangt. Voorbeelden van groepen zijn spam je blog, bloggermagazine, en blogger next door. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, ga maar eens rondkijken op Facebook.

Zorg dat je de  Yoast Seo plugin hebt geïnstalleerd op je blog

Ik ben geen held in SEO (Search Engine Optimization) oftewel zoekmachine optimalisatie. Ik probeer natuurlijk wel altijd te voldoen aan SEO proof content. Daar is deze plugin ideaal voor. Het geeft aan als je niet de juiste zoektermen gebruikt. Als je voldoet aan de meeste factoren ontstaat er een groen bolletje. Bij een oranje bolletje kan er nog wel wat verbeterd worden, bij een rood bolletje moet je nog flink wat bijschaven aan  je artikel. Dit artikel had bij mij een groen bolletje jeeeehhhh!!!!

Gebruik pakkende titels voor je artikelen

Net zoals de lay-out van je blog de eerste indruk is, is dat bij een titel van een artikel idem dito. De titel is het eerste wat de bezoeker van jou artikel leest. En spreekt de titel aan dan lees je verder, zo niet tja dan weet je wat er gebeurd. Je bezoeker zal niet verder lezen en dat terwijl je misschien juist zo je best hebt gedaan op het artikel. In een andere blog ga ik verder in op het schrijven van een goede pakkende titel.

Focus je niet direct op de bezoekersaantallen

Ik heb periodes gehad dat ik constant met cijfers bezig was. Ik heb dat zo goed als kwaad losgelaten. Ik kijk ongeveer 1 x per maand naar mijn statistieken en dat vind ik genoeg. Ik blog puur hobbymatig en dus vind ik het ook niet zo belangrijk. Ga zeker niet in het begin van je blogcarrière je focussen op aantallen. Je begint gewoon lekker met schrijven en de aantallen zullen dan vanzelf wel komen.

Volg je gevoel

Natuurlijk is dat nog wel het allerbelangrijkste, volg je gevoel en doe waar jij je goed  bij voelt. Misschien denk je wel bij jezelf, vlieg op met die tips van je, ik doe het helemaal op mijn eigen manier. Helemaal goed en totaal alle begrip. Jij moet doen waar jij je goed bij voelt om het bloggen leuk en behapbaar te maken. Dit heb ik overigens ook altijd gedaan.

Welke tip kun jij nog toevoegen aan dit lijsje? Of welke tip had jij graag geweten als beginnend blogger?

Liefs,

Patricia

Volg je mij al op Facebook, Twitter en Instagram?

Pin it voor later⬇️

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.