Column | Niet fulltime moederen maar fulltime werken, kan dit wel?

Column | Niet fulltime moederen maar fulltime werken, kan dit wel?

Soms heb ik het gevoel dat ik de standaard normen in de maatschappij de kont wil toekeren. Ik ervaar sommige dingen soms net even anders en ga graag tegen de stroom in in plaats van dat ik meezwem. De balans tussen moederschap en werken. Twee heikele punten waar we nog lang niet over uitgesproken zijn. Want wat is een goede balans tussen die twee? En wat als je het nou net even anders doet?

Zodra ik in de wereld breng dat ik fulltime aan de slag ga bij mijn huidige werkgever zijn mensen blij voor me. Dat spreken ze uit maar hun gezicht spreekt boekdelen. Je ziet die vertwijfeling en achterdocht. Fulltime? Maar uuuh….moeder je bent toch moeder van twee kinderen? Ze zeggen het niet hardop maar je hoort het ze denken. Het is niet de norm waaraan je hoort te voldoen. Niet de verwachting van de maatschappij. En hoewel het vaker voorkomt dat de moeder meer gaat werken en de vader meer taken thuis gaat doen,  krijg je altijd een voordeel van de twijfel.

Moeders op een hoger voetstuk?

Dit vind ik oprecht jammer en doet best een beetje pijn. Ik ben heus geen minder goede moeder omdat ik qua tijd misschien minder lang bij mijn kinderen ben. Ze komen niets tekort en we zitten elke avond gewoon gezellig met z’n vieren aan de eettafel. Misschien ben ik gewoon beter in de wieg gelegd om fulltime te werken en kan manlief zich beter vinden in de combinatie huishouden en parttime werken. En dus is het dan ook allemaal beter geregeld zonder stress en chaos in huis. Hier is naar mijn mening helemaal niets raars of vreemds aan. Waarom de moeders altijd maar op een hoger voetstuk plaatsen?

Ja natuurlijk ga ik dingen missen, de eerste stapjes zullen het niet meer zijn, maar momenten op school, of de momenten dat er extra om hulpouders worden gevraagd.  Ja die momenten ga ik zeker missen. Maar andersom zou de vader altijd die momenten missen en daar hoor je nooit iemand over. Wat is er nou belangrijker, dat je leeft volgens de norm of dat je leeft uit wat gevoelsmatig goed voelt.

Ik ben een leukere moeder als ik werk en een leukere moeder als de kinderen minder lang om mij heen zijn.

Rust, regelmaat en ontwikkeling

In ons gezin varen de kinderen wel bij rust en regelmaat.  En sinds ik fulltime werk is dat er. Ze weten waar ze aan toe zijn, geen onregelmatige werktijden meer en dat is fijn voor de kinderen maar ook voor mezelf. Ik hou van mijn kinderen meer dan wat dan ook maar tijd om mezelf te ontwikkelen mag er ook zijn vind ik. Ik kan het gewoon niet, ik kan niet genieten van thuis zitten bij de kinderen. Klinkt heel hard en gevoelloos maar kom op dit beeld is toch overgeromantiseerd. Ik ben een leukere moeder als de kinderen soms even wat minder lang om mij heen zijn. Zo kan ik als ik thuis ben extra genieten van het moederschap en het thuis zijn ook veel meer waarderen. En dat zonder al die vreselijke huishoudelijke taken.

Ik zal mijn kinderen nooit tekort doen en als ze mij nodig hebben sta ik altijd voor hun klaar. Ik ben er met ouderavonden, met tien-minuten gesprekken, ik maak gewoon de kerstviering hapjes en ik wil ook nog wel mee op schoolreisje. Er is ook nog zoiets als vakantie en ATV dagen. Ik breng ze elke avond naar bed en lees ze altijd allebei een verhaaltje voor. Ik klets met ze over hoe hun dag was en ik geniet er van. Niets gaat meer op de automatische piloot, ik luister beter naar ze en heb ze ook echt gemist na een werkdag. Hoe fijn is het is het om dan lekker naar huis te gaan en ze te knuffelen en vertroetelen.

Zullen we voor nu dan even met z’n allen die verwijtende blikken achterwege laten als je soms niet voldoet aan de standaard norm van de maatschappij? Je kunt namelijk nooit weten over het hoe, wat en waarom.

Hoe denk jij over dit onderwerp? Praat je mee in de comments?

Liefs,

Patricia ❤Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.