GASTBLOG | Je neemt geen foto’s, je maakt ze…

GASTBLOG | Je neemt geen foto’s, je maakt ze…

Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, om wat voor reden dan ook, vind ik het héérlijk om foto’s en filmpjes van Aymee te bekijken. Ik word hier vrolijk en rustig van. 

Toen Aymee net geboren was heb ik een fotocamera gekregen. Haar eerste jaar heb ik hier ruim tweeduizend foto’s mee gemaakt. Elk moment wilde ik vastleggen. Bang dat ik anders dingen zou vergeten of zou missen. Vanaf dat ze twee is geworden is dit een stuk minder maar nog steeds heb ik super veel foto’s van haar.  

Mensen vragen wel eens waarom ik zoveel foto’s maak en heb. Ik weet niet precies waarom ik dit doe maar ik merk dat ik er vrolijk van word, dus hey, waarom niet? Een van de leukste dingen vind ik de verandering die je op foto’s goed ziet. Natuurlijk weet ik nog wel hoe Aymee eruit zag toen ze bijvoorbeeld net was geboren maar toch vervagen die beelden na een poosje. Door middel van de foto’s kan ik die beelden nooit vergeten. Het is leuk om te zien hoeveel ze is veranderd in een relatief korte tijd.

Mooie momenten vastleggen

Het maken van foto’s vind ik ook erg leuk. Aymee wat minder, maar ze poseert vaak toch wel. ‘’Aymee, mag mama alsjeblieft een mooie foto van jou maken?’’ ‘’NEE!’’ ‘’Lieve Aymee, één foto mag toch wel?’’ ‘’Oke mama.. is goed!’’. Vaak rent ze dan naar een plek en neemt ze een leuke houding aan. Dat is erg schattig om te zien. Toch hou ik persoonlijk meer van spontane foto’s. Op de momenten dat ze gewoon lekker aan het spelen is of een boekje aan het lezen is bijvoorbeeld. Of wanneer oma oma haar nageltjes aan het lakken is. Dat zijn van die mooie en leuke momenten die ik me voor altijd wil blijven herinneren. Daar helpen de foto’s me bij. 

Ja, het herinneren van een bepaalde gebeurtenis of gevoel is denk ik toch wel de belangrijkste reden voor mij om foto’s te maken en te bewaren. Als Aymee met haar oma aan het dansen is word ik hier blij en gelukkig van. Wanneer ik daar een foto van maak lijkt het wel alsof dat gevoel ook mee op de foto gaat. Want elke keer wanneer ik dan naar die foto kijk krijg ik dat specifieke gevoel weer. Ik vind dat erg bijzonder. Dat is zo met elke foto die ik maak. 

Dat is ook de reden dat ik er rustig van word als ik naar Aymee haar foto’s kijk. Ik voel dan de liefde en warmte die ze met zich meedraagt. De puurheid en passie die ze in zich heeft. Dat verslaat alle negatieve gevoelens. Keer op keer, altijd weer. Ze straalt iets uit waar ik tegen op kijk. Het onbezorgde. Niet bang zijn voor wat er komen gaat. Doen waar ze zin in heeft. Dat waardeer ik heel erg aan en in Aymee. Ik zou willen dat ze deze karakter eigenschappen nooit meer kwijt raakt. 

Fotograferen invloed op gevoelens

Aymee herinnerd mij aan de mooie dingen in het leven. Daar ben ik haar dankbaar voor. Vaak voel ik me pas rot wanneer Aymee in bed ligt. Of beter gezegd, dan geef ik me vaak pas over aan deze gevoelens. Ik probeer mij altijd sterk te houden. Dat betekend niet dat ik nooit huil waar Aymee bij is of zo, ik wil juist ook zo eerlijk mogelijk tegen en met haar te zijn. Maar toch komen de negatieve gevoelens er vaak pas in de avond uit. Ik kan Aymee niet uit bed halen om naar haar te kijken. Vandaar dat ik dan vaak foto’s ga kijken. Dan zie ik haar lieve lachje of ondeugende snoetje en vergeet ik alles wat er om mij heen gebeurd. Dan maken de vervelende gevoelens ineens niet meer uit. De liefde overwint dan alles. 

Foto’s maken heb ik altijd al leuk gevonden. Voor dat ik moeder werd maakte ik veel foto’s van mezelf. Dit doe ik nu bijna niet meer. Als je in de galerij van mijn telefoon kijkt zie je ongeveer honderd foto’s van Aymee en misschien vijf van mezelf. Ik vind het niet meer belangrijk om mezelf op foto’s te hebben. Aymee is veel leuker om te fotograferen.  Ik denk dat ik dit altijd zal blijven doen. Foto’s maken en ze honderd keer bekijken. Ik krijg er een fijn gevoel van en ik kan me niet voorstellen dat dit ooit anders gaat worden.  

 

 # Wil jij ook een gastblog schrijven of vaste gastblogger worden op Mommy Stories? Stuur een mail naar info@mommystories.nl en je hoort zo spoedig mogelijk reactie.1 thought on “GASTBLOG | Je neemt geen foto’s, je maakt ze…”

  • Mooi zoals je jouw waarde omschrijft. “Niet bang zijn voor wat er komen gaat”…. wat kunnen we als volwassenen veel leren van onze kinderen. Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.