Help…! Haaruitval na de zwangerschap

Bron afbeelding: Pixabay

Een weelderige haarbos

Tijdens mijn zwangerschappen was ik best wel in mijn nopjes met mijn weelderige haarbos. Nu ben ik over het algemeen niet echt blij met mijn tja… hoe kun je mijn haar noemen, krullen, schapenkop, kroeskop? Je zou het niet zeggen maar ik heb van mezelf best wel een flinke bos met krullen. Niet die prachtige krullen zoals je wel eens ziet in reclames, maar meer een gevalletje pluis en kroes.

Je kunt je voorstellen dat toen mijn haar tijdens de zwangerschappen een stuk voller werd, ik daar erg content mee was. Mijn krullen vielen mooi als of ik zo uit een head & shoulders reclame was gelopen. (zonder roos natuurlijk) Pat… je haar danst!

Waarom is je haar voller tijdens de zwangerschap?

Natuurlijk…. altijd weer die hormonen. Doordat het oestrogeen en progesteron gehalte verhoogd is tijdens de zwangerschap blijft het haar in de rustfase zitten. Dit betekent dat de haren die je normaal zou verliezen, gedurende de zwangerschap blijven zitten. Je hebt dus letterlijk meer haren op je hoofd.

Eigen ervaring

Na mijn bevallingen hield mijn volle bos de eerste drie maanden ook nog aan, en ik was daar natuurlijk dolblij mee. Bij Lars kon ik nog iets langer genieten van mijn weelderige haarbos doordat ik nog borstvoeding gaf. Je hormoongehalte blijft dan nog langer verhoogd. Bij Sara was het al heel snel gedaan.

Wat gebeurd er na de bevalling?

De hormonen oestrogeen en progesteron gaan weer naar de normale waardes en dat heeft invloed op je haar. Althans bij de ene vrouw meer als bij de ander. Ik hield voor mijn gevoel bijna geen haar meer over. Ook als ik mijn haar borstelde werd ik niet vrolijk. Als ik mijn haar waste onder de douche had ik hele plukken in mijn handen. Zeker na mijn eerste bevalling werd ik er erg onzeker van omdat ik ook niet wist dat het erbij hoorde. Plus het feit dat ik ook nog in een ppd zat en het stressniveau daardoor alleen maar hoger werd. Wat ook weer van invloed heeft op je haaruitval.

Wat ik het ergst vond waren die verdomde babykrullen rond mijn hoofd. Dat waren dus haren die weer opnieuw aangroeide ofzo. Dacht je mooi je haar even te kunnen camoufleren door middel van een staart, steken er nog allemaal babykrullen uit rond je gezicht. Geen porum natuurlijk. Het werd een behoorlijk irritatiepunt.

Wat kun je zelf doen?

Bij mijn was het gelukkig niet zo extreem dat ik kale plekken had, maar ik kan mij voorstellen als je dat wel hebt, er graag iets aan gedaan wilt hebben.

Tips

 • Neem tijdens de zwangerschap voedingssupplementen in die invloed hebben op je haar.
 • Ga regelmatig naar de kapper, door wat vaker te gaan blijft je haar gezonder en in goede conditie en lijkt het voller.
 • Eet gezonde voeding, niet alleen van invloed op je haar, maar je gehele gestel na de zwangerschap.
 • Gebruik wat vaker een voedend haarmasker.

Als je na een jaar nog steeds last hebt van haaruitval, kun je het laten onderzoeken bij een haarspecialist. Bij mij heeft het bij beide zwangerschappen ongeveer een half jaar geduurd voor dat mijn haar weer zo was als voor de zwangerschappen. Wat vooral lang duurde waren die babykrullen rond mijn gezicht.

Heb jij ook last gehad van haaruitval na de zwangerschap? Ik lees het graag in de reacties.

XX

Patries

Comments

 1. Charel says:

  Ben nog niet zwanger maar dit zijn zeker goede tips!

  1. Patricia Patricia says:

   Dank je wel 😊. Fijne avond

 2. Nee, dit heb ik dan weer nooit gehad. Maar ik weet dat er vrouwen zijn die er heel erg last van hebben. En dat dit soms ook de reden kan zijn om de haren kort te knippen.

  1. Patricia Patricia says:

   Ja dat is natuurlijk ook een optie en heel gezond voor je haar. Fijn dat je het zelf niet hebt gehad.

 3. Alice says:

  Ik herken de “babykrullen rond je hoofd”! Had er zelf de eerste keer ook erg last van. Op een punt dat ik echt dacht dat het nooit meer goed zou komen. En ik kon ook ineens niets meer met mijn krullen aanvangen!! Frustraties alom. Het kwam gelukkig terug goed en ik hoop dat ik dat na spruit nummer twee ook kan zeggen! #fingerscrossed

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.