Hoe heb ik mijn kraamweken ervaren?

Bron Afbeelding: Pixabay

De kraamweek, de periode na de bevalling waarbij je je eigenlijk verplicht moet voelen om op een roze of blauwe wolk te zitten. Dat geld natuurlijk niet voor elke kersverse mama.

Mijn eerste kraamweek

De kraamweek na mijn eerste bevalling was een week met heel veel gevoelens en gedachten. Ik had een hele heftige bevalling achter de rug en alles was nieuw en voor het eerst. Dus dat er een hoop op je af komt dat is een ding wat zeker is. Toen Lars was geboren mocht ik niet meteen naar huis. We moesten nog een nachtje in het ziekenhuis blijven. De volgende dag mochten we dan eindelijk naar huis. Ik weet nog dat we ‘s ‘middags naar huis gingen rond een uur of 12. De kraamhulp kwam die dag niet gelijk om aan het werk te gaan, maar kwam even kennis maken. Dat vond ik fijn maar ook best een beetje vreemd. De volgende dag stond ze om acht uur paraat.

Zwak en uitgeput

Ik was in mijn eerste kraamweek heel zwak, ik had veel bloedverlies gehad en als ik al maar even opstond was ik al uitgeput en kon ik daarna alleen maar slapen. Dat betekende dat Pascal een hoop heeft geleerd in de kraamweek. Hij mocht alles van mij over nemen zoals de luiers en het badje. Ik vond het fijn om hem zo te zien met ons kleine wondertje maar stiekem wilde ik natuurlijk ook dolgraag mijn kleine ukkie in bad doen. Het momentje samen voor mij met Lars waren de borstvoeding momenten. Maar dat ging ook niet van een leie dakje.

Dagboekje

Ik heb in en na de kraamweek van Lars een dagboek bij gehouden over mijn gevoelens en gedachten. IK wil graag een stukje met je delen. Het is best weer emotioneel om terug te lezen.

24-2-2012

Wat is Lars toch een lief mannetje. De nachten zijn soms pittig maar met een flesje gaat het al stukken beter. Hoe ik mij zelf voel? Vandaag voor het eerst zelf de verzorging voor Lars op mij genomen. ‘S middags was ik weer gebroken dus een middagslaapje is nog steeds nodig.

Ik ben zelf ook nog heel labiel door hormonen denk ik. Soms nog negatieve en vreemde gedachten. Dat had ik ook aan het einde van de zwangerschap. Het komt vast goed. Ik ben natuurlijk nog maar anderhalve week geleden bevallen. Als ik naar Lars kijk heb ik wel meteen een moedergevoel en ben ik op slag verliefd. Zeker als hij van die schattige bekjes trekt. Hij slaap veel overdag en ‘s nachts is hij wat vaker wakker.

Dat had hij in mijn buik ook al. Om twaalf uur ‘s nachts ging hij lekker tegen mijn buik schoppen en ‘s ochtends voelde ik hem veel minder…….

25-2-2012

Ik denk dat ik een beetje last heb van de baby blues. Dat schijnt veel voor te komen. De symptomen zijn huilbuien, hoofdpijn, negatieve gedachten en vaak bij vrouwen die veel bloed zijn verloren. Dat klopt dus allemaal bij mij. Het kan een paar dagen duren maar ook twee weken. Het gaat vanzelf weer over. Blijven schrijven en praten….

Zoals je kunt lezen was ik constant met mijn gevoel en gedachten aan het vechten. De postnatale depressie was er nog niet eens door heen. Maar ik voelde mij al verre van lekker in mijn vel. Ik wil wel zeggen dat ik een super kraamhulp had. Door dat ik niet lekker in mijn vel zat is er dus ook verlengd. Uiteindelijk zijn er drie dagen kraamhulp aan vast geplakt. Daar was ik zo blij mee. Mijn eerste kraamweek was niet zo fijn omdat ik gewoon heel zwak was, en weinig zelf kon. Bij mijn tweede kraamweek was dit mij gelukkig wel gegund. En heb ik zeker op een heerlijke roze wolk gezeten.

Hoe heb jij je kraamweek ervaren? Ik lees het graag in de reacties.

Liefs,

Patricia

Comments

  1. Huismama says:

    Ik vond het vreselijk, een kraamhulp in huis. Laat mij maar lekker mijn eigen gang gaan. Ik heb wel genoten van mijn baby’s trouwens.

    1. Patricia Patricia says:

      Oh ik vond het toch wel heel fijn. Maar mijn situatie was natuurlijk net even anders. Ik vond het fijn dat ik het gevoel had dat ik even kon terugvallen op iemand.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.