Lifestyle Persoonlijk

Kledingkast opruimen a la Marie Kondo..

Opruimen is niet mijn favoriete bezigheid, maar toch kan ik erg genieten van een net huis, een schone georganiseerde badkamer of een nette kledingkast. Maar hoe vaak ik het ook opruim, het blijft nooit lang netjes. ‘S avonds ben vaak moe en gooi ik mijn kleding of over een stoel of ik prop het weer terug in mijn kast. Dit resulteert binnen een mum van tijd weer in een grote rommelige bende. Tijd voor verandering!

Hoe werkt de Kon Marie methode van Marie Kondo

Ik had al een paar keer de Kon Mari methode voorbij zien komen en besloot mij hier eens in te verdiepen. Marie Kondo is een Japanse vrouw die een boek heeft geschreven waarin ze haar opruimtechniek stap voor stap beschrijft. Ook heeft ze ondertussen haar eigen Netflix serie. Het idee achter de Kon Marie methode is dat de spullen die in jouw huis staan je een blij en gelukkig gevoel geven. Alle spullen waar je niet gelukkig van wordt mogen je huis verlaten. Dat wil zeggen niet perse weggooien maar weggeven of bijvoorbeeld wegbrengen naar de kringloopwinkel. Een tweede thuis is altijd beter voor het milieu.

Toch is de Kon Marie methode niet perse gericht op milieuvriendelijkheid, maar Deze methode is juist voor de mensen die in het huis wonen. Want een opgeruimd huis geeft rust in het hoofd waardoor dit ook invloed heeft op de mentale gesteldheid.

Er zijn een paar punten waar je rekening mee houdt ruim je op volgens de Kon Marie methode.

  • Zorg goed voor je spullen.
  • Vouw zoveel mogelijk verticaal op.
  • Werk van donker naar lichte kleuren.
  • Does it spark joy (Geeft het desbetreffende kledingstuk, boek, cd, jouw een gelukkig gevoel)
  • Probeer voor alles een vaste plek te creëren.

Een tijdje geleden heb ik mijn badkamerkastje aangepakt en in dit artikel is mijn kledingkast aan de beurt.

Eerst alles eruit…

De bedoeling is dat je eerst alles uit je kast haalt en op bed gooit. Nou daar schrok ik dus best even van. Wat een hoop rommel kun je snel in een kast proppen zeg.

Daarna pak je stuk voor stuk elk kledingstuk vast en kijk wat je erbij voelt. Maakt het je blij of juist niet. Sorteer wat je wilt houden en wat weg mag. Wees eerlijk tegen jezelf en houd geen spullen om het houden. Daarna heb ik stuk voor stuk alles weer netjes terug gehangen.

Alles in de laatjes wil ik gesorteerd hebben zodat het niet weer snel een grote chaos wordt. Ik heb allerlei mandjes aangeschaft voor mijn sokken en ondergoed.

Bolletjes sokken zijn eigenlijk not done, liever verticale pakketjes.

Het is zo fijn om alles gesorteerd in de mandjes te hebben. Je weet waar je alles kunt vinden en dat scheelt een hoop tijd en stress in de ochtend. Mijn kast ziet er nu netjes en overzichtelijk uit en ik kan daar heel blij van worden.

Wel is mijn kast nu aardig leeg. Dat betekent dat er voor de zomer geshopt mag worden. Dat vind ik natuurlijk helemaal niet erg;-). De bedoeling is dat ik natuurlijk mijn hele huis ga aanpakken volgens de Kon Marie methode. Mijn volgende project is onze kast in de woonkamer. Die eigenlijk alleen maar vol ligt met spullen voor de kinderen.

Heb jij alles netjes gesorteerd in je kast? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia

Ps. volg je mij al op Facebook en Instagram?

Vind je dit artikel interressant, volg mij op Pinterest en Pin it voor later.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.