Het leed dat PMS heet | Hoe overleef ik die maandelijkse ellende…

Het leed dat PMS heet | Hoe overleef ik die maandelijkse ellende…

Ik zal meteen maar even zeggen dat ik niet een potje ga lopen klagen hoor in dit artikel. Maar toch wil ik eens gewoon op een luchtige manier vertellen hoe ik die maandelijkse ellende elke keer weer overleef. Oke dit klinkt gelijk heel negatief maar laten we er geen doekjes om winden, dat is het eigenlijk ook. Ik heb PMS en dat is elke maand weer een grote doffe ellende. Hoe ik het elke maand weer overleef? Een juiste mindset en veel incasseringsvermogen.

Laat ik voorop stellen dat ik niet tot de categorie ‘gewoon wat pms klachtjes‘ hoor. Ik weet dat veel meer vrouwen hier last van hebben en dat het ook wel bij de maandelijkse cyclus van een vrouw hoort. Maar de klachten die ik heb een week voorafgaand mijn menstruatie zijn op z’n zachtst gezegd niet mis. De klachten zijn elke maand weer anders en ook de intensiteit van de klachten zijn elke maand weer verschillend. Dit maakt mijn leven in ieder geval nooit saai 😉

Welke klachten?

Laat ik gewoon eens vertellen wat voor soort klachten ik elke maand ervaar. En niet schrikken deze gaan zodra ik ongesteld ben geworden meestal meteen over. Heel soms ben ik de eerste twee dagen nog wat van slag maar daarna voel ik de spanning zo uit mijn lichaam vloeien. Letterlijk en figuurlijk;-). De klachten die ik ervaar zijn psychisch maar ook lichamelijk. Meestal voel ik het van te voren aankomen. Ik heb het over de volgende reeks klachten:

 • Angst
 • Spanning
 • Irritatie
 • Onrustig in lichaam
 • Heftige buikkrampen
 • Misselijkheid (Vooral voor en tijdens ovulatie)
 • Intense vermoeidheid
 • Labiel (Snel huilen)
 • Opgeblazen buik
 • Vocht vasthouden
 • Spierpijn (Vooral in nek en schouders)

Ik praat natuurlijk veel met Pascal over dit probleem. Hij gaat er super goed mee om maar het blijft gewoon een lastige kwestie. De psychische klachten nemen bij mij vaak de overhand. Het is een maandelijks terugkerend probleem en daar word ik wel eens moedeloos van. Het is natuurlijk niet zo dat ik bij de pakken neerzit en knok elke maand weer tegen die ellendige hormonen. De ene maand zijn de klachten ook erger als de andere maand. Als ik mij maar houd aan genoeg slaap, ontspanning en weinig stress.

Leestip: Emoties laten zien in het bijzijn van je kind

Stress van buitenaf

Natuurlijk zijn er ook wel eens factoren van buitenaf die stress veroorzaken. Daar kun je niets aan doen en dat zijn de dingen van het leven. Zoals het verlies van mijn baan nog niet zo lang geleden. Daardoor komt er financiële stress en dat zijn dingen waar ik moeilijk mee om kan gaan. Het gaat nu  al een stuk beter sinds ik van de hormoonmedicatie af ben en dat is heel positief. Maar echt overgaan zullen de klachten niet.

Ik heb al vaker te horen gekregen dat het misschien wel in mijn genen zit, omdat er toch aan mijn vaders kant depressiviteit in de familie zit. En de vraag waarom ik niet aan de antidepressiva ga is ook al vaker gesteld.  Ik denk dat je zeker wat meekrijgt in je genen, maar ik denk ook dat het een mindset is. Het is maar net hoe je er zelf instaat.  Ik wil absoluut niet aan de antidepressiva. Ik laat iedereen in zijn waarde die het wel neemt en het zal andere mensen best goed helpen maar ik heb er een bepaalde aversie tegen.

Medische wereld onbekend met dit probleem

Ik wil optimaal mijn gevoel kunnen voelen en geen afgevlakte versie van mijzelf worden. Dit is mijn grootste angst wat betreft die medicatie en daarom zal ik deze ook nooit tot mij nemen. Ik ben ook van mening dat niet de oorzaak van het probleem wordt aangepakt met deze medicatie maar alleen de klachten. Zit daar een verschil in zou je denken? Ja daar zit wel degelijk een verschil in. Maar ik ben natuurlijk geen arts en deze zouden beter moeten weten. Helaas is er in de medische wereld nog steeds geen directe oplossing voor PMS en veel andere hormoongerelateerde problemen zoals PPD (Postpartum Depressie).

Ik wil met deze blog niet alleen maar de negatieve kant belichten van PMS. Natuurlijk is het een nare ziekte (want zo zie ik het ondertussen), maar er zijn ook zeker wel positieve kanten te benoemen. Zo weet ik ondertussen precies hoe ver ik kan gaan met mijn lichaam. Ik heb beter en sneller ‘nee’ leren zeggen, en ik kom meer voor mezelf op om mijn eigen lichaam en geest te beschermen. Ik ben sterker en elke keer als ik weer die nare klachten achter mij heb gelaten, kan ik mezelf weer een schouderklopje geven. Dat heb ik toch maar weer mooi overwonnen, en dat geeft een goed gevoel.

Voor alle vrouwen onder ons, heb jij ook wel eens last van PMS klachten? En zijn de klachten heftig of kun je er makkelijk onder functioneren? Praat je mee in de comments?

Liefs,

Patricia

 

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.