Mijn lichaam veranderd na stop van hormonen….

Een tijdje terug deelde ik op mijn blog dat ik helemaal gestopt ben met mijn hormoonmedicatie. Super fijn en een heuse mijlpaal want ik voelde hier mij niet meer zo goed bij. Hier lees je het gehele artikel. Nu ben ik ongeveer een maandje van de hormonen af en mijn lichaam begint een beetje te wennen zonder de hormonen. Of toch juist niet?

Te krappe kleding en veel eetlust

Ik merk toch wel dat er wat veranderd. Mijn broeken zitten ineens wat strakker en die corrigerende panty van de primark snijdt ook ineens wel heel erg in mijn buik. Ik ben aan het toenemen in gewicht. Dit kan toch niet? Een stop van hormonen betekent toch dat je afvalt? Althans dat is wat ik dacht. Het gewicht wat erbij is gekomen is ook niet schokbarend veel, ongeveer twee kilo. Plus het feit dat mijn eetlust ook wel lijkt toegenomen. Mmmm geen goeie combi lijkt mij zo.

Waar komt dit door?

Ik was toch wel benieuwd of meer vrouwen hier last van hadden en deed mijn zoektocht op het wereldwijde internet. Ik vond een artikel over hoe het precies in zijn werk gaat. De hormonen die ik slikte waren progesteronpreparaten. Door de stop neemt nu oestrogeen de overhand en dit kan leiden tot aankomen in gewicht.

Teveel oestrogeen in jouw lichaam kan een negatief effect hebben als het gaat om jouw gewicht. Oestrogeen zorgt voor een effectievere vetopslag en draagt bij aan vochtretentie.

Als oestrogeen in grote hoeveelheden wordt afgescheiden door de eierstokken of als de balans met het hormoon progesteron verstoort is kan dit zorgen voor gewichttoename. (Bron)

Ik deel dit op mijn blog omdat er voor mijn gevoel niet zoveel over bekend is. Je hoort vaker dat je aankomt als je start met een hormoonpreparaat en niet als je ermee stopt. Dit is dus zeker niet altijd zo. Gezonde voeding is niet alleen goed voor de lijn maar ook goed voor je hormoonbalans wat ook weer resulteert in een gezond gewicht. Ik zal verder ook niet zeuren over mijn gewicht want dat is zeker wel gezond. Ik weet wel van mezelf dat ik gewoon iets beter moet opletten. Niet meer ongegeneerd een half schaaltje met paaseitjes opeten bijvoorbeeld. Ik ben allang blij dat ik mij beter en rustiger in mijn vel voel. Dan neem ik die extra kilootjes graag voor lief.

Ben jij wel eens aangekomen na het stoppen van een hormoonpreparaat? Ik lees het graag in de comments.

Liefs,

Patricia

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Comments

 1. Avatar Aneta says:

  Wat een fijn artikel! Zelf ben ik een haar geleden gestopt en ben voor mijn gevoel zeker wat aangekomen. Ik wist helemaal niet dat het daardoor kwam. Daarentegen voel ik veel prettiger in mijn vel. Geen moodswings en een opgejaagd gevoel meer.

  1. Patricia Patricia says:

   Dank je Aneta! Ja ik ervaar precies hetzelfde. Zoveel beter en een veel rustiger gevoel. Hormonen kunnen een hoop doen. Fijne dag😊

 2. Misschien kun je het compenseren door meer te gaan bewegen? Bijvoorbeeld met een activity tracker en dan elke dag 10.000 stappen?

  1. Patricia Patricia says:

   Ja ik sport sowieso al twee keer in de week. Misschien toch maar opschroeven naar drie keer😉

 3. Avatar Melissa says:

  Ik gebruik al 2 jaar geen pil meer. Werd hier zo beroerd van. En gedrag veranderde toen helemaal.
  Melissa onlangs geplaatst…Gratis/Koopjes #97My Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.