* Mijn zoon kon de slaap niet meer vatten….

* Mijn zoon kon de slaap niet meer vatten….

Het bedritueel van mijn kinderen vind ik altijd een heerlijk moment van de dag. Ik heb de hele dag gewerkt en dan is dat het ideale moment om even de dag door te nemen met je kind en gezellig een boekje te lezen, wat knuffelsessies en een dikke kus en lekker slapen maar,….toch?  Tot een aantal weken geleden onze zoon de slaap niet meer kon vatten. 

Als we het woord ‘bed’ al in onze mond namen dan ging hij al sputteren. Hij verzon smoesje na smoesje om maar niet naar bed te hoeven. Dan had hij weer honger, dan had hij dorst, hij moest nog even plassen of hij had het te warm en zweette zoveel, echter met een dunne deken had hij het weer te koud. Het was niet snel goed en op een gegeven moment is je geduld nog moeilijk te bewaren. Ik was ongeveer een uur tot anderhalf uur bezig om mijn zoon naar bed te brengen.

Nu weet ik dat elk kind wel eens periodes heeft dat ze minder goed slapen, maar dit was toch anders. Ik merkte gewoon dat er iets aan de hand was. Doordat Lars zo slecht insliep werd Sara natuurlijk ook wakker en had ik twee kindjes die niet konden slapen. Ze werden hierdoor niet fit wakker en waren de hele dag vermoeid en hangerig. Zo beland je in een vicieuze cirkel en dan wordt het ‘fijne’ bedritueel ook nog iets waar je tegenop gaat zien. Dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Wat is er aan de hand?

Op een avond ben ik bij hem gaan zitten en heb ik gevraagd wat er aan de hand is en waarom hij niet graag naar zijn bedje wil. Eerst kon hij niet zo goed vertellen wat er aan de hand was. Maar ik ken mijn zoontje en zijn blik sprak boekdelen, ik merkte dat hij het gewoon wat moeilijker onder woorden kon brengen.

Eerst begon hij een beetje te draaien en te woelen, totdat hij ineens heel hard zei; “Nou mama dit stomme bed ligt gewoon niet meer lekker. Veel te hard en ik slaap gewoon niet meer lekker op dit stomme matras.” Zo, dat was eruit. Ik had een hoop verwacht maar niet dit. Niet zoiets simpels als dit. Hij had het hier namelijk nooit eerder over gehad. Dit was natuurlijk een punt om serieus te nemen.

Mama met blij en boos kindje

Het matras van mijn zoontje was inderdaad een vrij hard matras. Toentertijd vond hij het prima liggen maar mijn zoon groeit natuurlijk wel door. Hij is ondertussen acht jaar en is in de loop der tijd ook wat zwaarder geworden. Hoe meer gewicht het matras moet dragen, hoe meer je voelt hoe het werkelijk ligt. En dat was naar de mening van mijn zoon veel te hard. Ook was het een vrij compact matras en liet het weinig lucht door waardoor ook meteen de warmte en het zweten werd verklaard, waar hij het zo vaak over had.

Tijd voor een nieuw matras.

Het werd dus tijd voor een nieuw matras. Het eerste wat wij deden was het oude harde matras meteen uit zijn bed halen. Dit konden we gemakkelijk onder zijn bed schuiven. Altijd makkelijk als er eens een vriendje zou blijven logeren. We hadden gelukkig nog een extra reserve matras wat veel zachter is en dat paste gelukkig als tijdelijke oplossing in zijn bed. Dat betekent dat er een matras 140×200 cm in zijn bedje past. Dat was nog een twijfelgeval aangezien zoonlief een kinderbed heeft wat je uit kunt schuiven. Maar op de grootste stand kan er dus een volwassen maat in. Zo kunnen wij rustig op zoek naar een passend en luchtdoorlatend matras voor zoonlief.

Waar kun je op letten bij het aanschaffen van een matras?

Matras met kussens

  • Het matras moet goed ventileren en mag niet te warm worden.
  • Het matras mag niet te hard liggen maar ook niet te zacht.
  • Matras moet veerkrachtig zijn en ondersteuning bieden.

Ik voelde mij dus best wel een ‘badass mom’  want waarom had ik dit niet eerder opgemerkt? Ik ben zo blij dat hij het zelf tegen ons heeft gezegd en dat we hem nu ook kunnen helpen. Je zit toch een beetje met je handen in het haar als je niet weet wat er aan de hand is. De dag dat wij zijn matras hebben verwisseld voor het tijdelijke ‘zachtere’ matras kon hij niet wachten om te gaan slapen. En hij was ook binnen een mum van tijd in dromenland. Wat fijn om te zien en wat fijn dat hij weer heerlijk kan slapen. Voor ons allemaal.

Op welke leeftijd wisselde jij het matras van je kindje? Ik lees het graag in de comments!

Volg je mij al op Facebook, Twitter en Instagram?

* (Sterretje) voor de titel bevat gesponsorde content, voor meer informatie verwijs ik naar deze pagina

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.