Persoonlijk PMS en Hormonen Psyche

Nachtmerries door hormonen…

Dat de hormonen tijdens de maandelijkse cyclus schommelen is voor elke vrouw wel bekend. Maar dat elke vrouw daar anders op reageert is minder bekend. De laatste tijd ging mij rond mijn ovulatie (eisprong) iets opvallen. Een bepaald patroon. Ik had altijd één nacht lang last van nachtmerries.

Het is bij mij altijd maar een keer in de maand. Gelukkig maar, want nachtmerries zijn niet echt fijn om te hebben. Vaak word ik badend in het zweet wakker met een angstig gevoel.  Als ik dan weer in slaap val gebeurd er precies hetzelfde. Ik beland weer in een wereld vol kommer en kwel. Het is echt een onprettige gewaarwording want de nachtmerries zijn ook nog eens heel realistisch en echt. Ik word de volgende dag gebroken wakker en voel mij niet prettig.

Waar komen deze nachtmerries vandaan?

Ik ging op onderzoek uit (Google) en dit kan door de schommeling van hormonen komen. Dit komt doordat de temperatuur van de vrouw stijgt voor de ovulatie en pas weer daalt als de menstruatie begint. Deze temperatuurschommelingen leiden tot echte, realistische en vaak enge dromen. Ook kunnen vrouwen zich de dromen beter herinneren. Uit onderzoek blijkt dus dat de vrouwelijke cyclus wel degelijk invloed heeft op wat je droomt. Nou daar ben ik dan mooi klaar mee.

Ik had echt geen idee dat hormonen zelfs hier invloed op zouden kunnen hebben? Maar blijkbaar wel. Ik merk ook dat ik sowieso onrustiger slaap de periode tussen mijn ovulatie en menstruatie. En ook merk ik dat mijn bedritueel weer niet is zo als het moet zijn. Ik lig vaak ‘s avonds in bed nog een blog te tikken of ik ben nog veel te druk met social media bezig. Tijd om weer even aan de bel te trekken voor mezelf en de dag ontspannen afsluiten met bijvoorbeeld yoga, meditatie of een goed boek.

Heb jij wel eens last van nachtmerries? Zou dit ook hormonaal kunnen zijn? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia

Ps. Volg je mij al op Facebook en Instagram?

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.