Osteopathie en PMS

Met mijn PMS klachten heb ik al veel dingen uit geprobeerd. Verschillende medicatie en zo veel mogelijk verschillende ontspanning. Zo ook een bezoek aan de osteopaat. De eerste keer dat ik naar de osteopaat ging was niet voor mijn PMS klachten, maar meer om stress te reduceren. Dat was al een hele ervaring voor mij. Ik was in het begin wat sceptisch maar er is een wereld voor mij open gegaan.

Vorige maand mocht ik weer een bezoek brengen aan mijn osteopaat.  Ik merkte aan mijn lichaam dat het nodig was. Twee maanden geleden heb ik afgebouwd met mijn medicatie (progesteronhormonen). Ik slik deze al vanaf Sara haar geboorte en moet deze medicijnen dus heel secuur afbouwen.

Ik merkte dat het er flink inhakte, doordat ik meer klachten kreeg. Depressie, lusteloos, pijn in spieren en heel erg moe. Niet fijn dus. Het was dus hoogtijd voor een rechtzet sessie bij Marjanne Karels osteopathie.

Wat doet een osteopaat?

 

Osteopathie is een internationaal erkende manuele geneeskunde en bestaat officieel sinds het einde van de 19e eeuw. De osteopaat werkt alleen met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Wel kan de osteopaat U adviezen geven ten aanzien van leefregels en voeding.

De grondlegger van de osteopathie is Andrew Taylor Still, een Amerikaanse arts (1828-1917).

Still combineerde zijn kennis uit de klassieke geneeskunde met zijn eigen nieuwe inzichten.

Osteopathie richt zich op het ontdekken en behandelen van de oorzaak van de klacht. De osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel. Alles in ons lichaam beweegt; gewrichten, spieren, bloedvaten, organen, enz. Deze beweeglijkheid is nodig om zonder klachten te kunnen leven en bewegen.

De osteopaat onderzoekt drie systemen in het lichaam:

 • Het pariëtale systeem (bewegingsapparaat): botten, gewrichten, spieren, pezen, banden
 • Het viscerale systeem (orgaansysteem): organen, vliezen, bloedvaten, lymfe
 • Het craniosacrale systeem: schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies, hersenvliezen en hersenvochtcirculatie

Wanneer er sprake is van klachten, werken deze drie systemen niet meer goed samen. De osteopaat behandeld deze systemen met zachte handgrepen, waardoor de beweeglijkheid zich herstelt en daarmee ook het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Een behandeling door een osteopaat wordt vaak als een opluchting ervaren. Osteopathie kan inzicht in klachten geven en klachten oplossen, die vaak al meerdere jaren spelen en onoplosbaar leken te zijn.

Is osteopathie iets voor u?

Enkele voorbeelden van klachten die door de osteopaat behandeld kunnen worden, zijn:

 • Chronische vermoeidheid

 • Hoofdpijn

 • Whiplash

 • Terugkerende bijholte ontstekingen

 • Concentratieproblemen

 • Hyperventilatie

 • Pijn in nek, schouders, rug, bekken, heupen en ledematen

 • Tenniselleboog

 • Carpaal tunnel syndroom

 • RSI

 • Bekkeninstabiliteit

 • Sportblessures

 • Verstuikingen

 • Brandend maagzuur

 • Darmklachten

 • Incontinentie

 • Spastische darm

 • Menstruatiestoornissen

Bron: Marjanne Karels Osteopathie

Mijn eigen ervaring

Ik heb een zeer positieve ervaring met Marjanne. Als ik bij haar binnen ben heerst er al een bepaalde rust. Eerst klets ik even met haar over hoe het gaat. Hoe ik mij voel, wat ik voor klachten ik heb en wat voor medicatie ik op dit moment slik. Dat duurt ongeveer 10 minuten.

Dan is het tijd om op de tafel plaats te nemen. Eerst mag ik op mijn rug liggen en zet ze als het ware mijn organen goed. Ze maakt een paar stevige bewegingen op en in mijn buik dmv massage. Je voelt letterlijk tintelingen in je buik en de energie stroomt weer. Ik voel het soms in mijn tenen. Dat betekent dat het goed zit.

Daarna mag ik nog een paar houdingen aan nemen waarbij ik goed in en uit moet ademen en ze mij als het ware uitwringt als een vaatdoekje. Dit klinkt negatief maar dat is het zeker niet. Je kent vast de twist wel van sporten of yoga. Mijn lichaam ontspant meer en meer.

Als laatste mag ik mij omdraaien op mijn buik en checkt nog wat punten in mijn nek. Ten slotte sluit ze af met een stevige rugmassage. Als de behandeling klaar is mag ik even blijven liggen. Als je te snel opstaat kun je duizelig worden van alle afvalstoffen. Belangrijk is dan ook om genoeg water te drinken. Ik heb het globaal samengevat maar het consult duurt in totaal een uur waarin Marjanne uitgebreid de tijd voor je neemt.

Na een bezoek voel ik mij als nieuw.  Maar dan ook echt als nieuw. Niet alleen de buitenkant van mijn lichaam is aangepakt maar ook de binnenkant. Dit heeft ook zeker invloed op mijn PMS klachten. Ik voel mij minder neerslachtig en kan positiever denken. Het is voor mij belangrijk dat ik twee keer per jaar, of meer een bezoek breng bij mijn osteopaat. Ik kan het iedereen aanraden, mits je de klachten hebt hierboven beschreven.

Ben je wel eens bij een osteopaat geweest, en hoe was jouw ervaring? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia

Comments

 1. Avatar Marieke says:

  Wat goed dat je hier een blog aan wijdt. Ik dacht eigenlijk, hoe naïef, dat de osteopaat alleen voor baby’s was. Maar moet toch eens kijken of het iets voor mij kan doen.

  1. Patricia Patricia says:

   Dank je wel😊. Het kan helpen bij heel veel klachten. Ik ben heel blij dat ik ontdekt heb dat het werkt voor mij. Het is zeker het proberen waard. 😙

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.