Persoonlijk

Telefoon (weer) kapot en hoe zit het met die verslaving?

Het telefoongebruik van de gemiddelde Nederlander ligt behoorlijk hoog. Ook ik ben er schuldig aan en merkte dat ik het laatste half jaar weer veel te veel met dat schermpje bezig ben. Natuurlijk heb ik op sommige momenten mijn telefoon hard nodig. Blog check, social media check, content schrijven check, mail check en nog veel meer andere belangrijke zaken. Maar op de momenten dat ik niet ‘aan’ hoef te staan, grijp ik ook al snel naar mijn telefoon onder het mom van ‘even lekker ontspannen.’ Ik word er gewoon niet gelukkiger van, sterker nog het geeft mij stress.

Het gebeurde midden in de nacht. Een keiharde klap naast mijn bed. Ik zat meteen rechtop in bed en murmelde slaapdronken iets in de trant van “waisdat?” Wat bleek, de lamp van mijn nachtkastje was gevallen. Zomaar uit het niets. Wij hebben geen kleine lampjes staan maar meer formaat schemerlamp.  Je kunt je voorstellen wat voor klap dat geeft. Ook mijn telefoon ligt altijd op mijn nachtkastje.  Het hele tafereel donderde naar beneden incluis mijn telefoon.

Ik wilde met mijn slaapdronken hoofd alles oprapen toen een flikkerend beeldscherm mij tegemoet kwam. Ooh nee laat het niet zo zijn, laat het niet zo zijn, ik deed nog een schietgebedje maar het mocht niet baten. Mijn hele beeldscherm lag aan diggelen. Het was wederom een nieuw toestel die ik nog niet lang in gebruik had.  Ik raakte in paniek en de tranen stroomde over mijn wangen. De gedachte dat ik er niets aan kon doen stelde mij ook niet echt gerust. Hoe moet dat nu met mijn blog en Instagram en stories ik kan geen stories meer plaatsen, ……aaah paniek in mijn hoofd.

Pascal was degene die mij wakker schudde. Waar was ik in godsnaam mee bezig? Janken om een telefoon? Kom op het is maar een telefoon. De wereld staat echt niet stil als je even niet zichtbaar bent op Social Media en je niet dagelijks twintig keer langs Facebook scrolt. Ik schrok eigenlijk best wel van mijn eigen reactie. Dit is gewoon gedrag van een verslaafde. Ik besloot het hele gebeuren van mij af te zetten en het er eens flink van te nemen. Hallo offline wereld. Geluk zit ‘m namelijk niet in spullen en materialistisch ingesteld ben ik al helemaal niet van nature.

Tijd voor andere dingen

Ik besloot tijd te maken voor de dingen die mij ontspannen en energie geven. Een boek lezen, een recept koken, sporten een wandeling. Of gewoon even helemaal niets. Bewuste lummeltijd noem ik dat. Zelfs mijn avondritueel ziet er anders uit zonder dat schermpje. Ik maak bewust meer tijd voor mezelf, voor pascal en de kinderen. We voeren gesprekken en ik luister beter naar wat iedereen tegen mij zegt. Ik ben er gewoon meer bij met mijn hoofd.

Nu hoor ik je denken, dat ga je nooit volhouden. Mijn verdere leven voortzetten zonder telefoon gaat niet lukken (helaas) want je kunt in deze tijd niet meer onbereikbaar zijn. Denk aan school, werk, oppas e.d. Soms geeft dat altijd bereikbaar zijn voor anderen mij een stressgevoel. Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen en dus besluit ik veel bewuster om te gaan met mijn schermtijd. Tegen mijn eigen kinderen ben ik er best resoluut in dus waarom voor mezelf ook geen vaste schermtijd. Sowieso gaat het toestel in de avond uit. Hierdoor ga ik veel rustiger de avond in en slaap ik veel beter. Ook worden er leuke gesprekjes gevoerd met de kids en bekijk ik aandachtig hoe ze spelen of iets vertellen. Ik geniet er ook veel meer van. Uiteraard doet pascal ook mee want dat is natuurlijk wel zo eerlijk.

Hoe staat het er bij jouw voor? Kijk je veel op je schermpje of valt het mee?

Liefs,

Patricia ❤

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.