Persoonlijk

Wat doen wij binnen ons gezin om te besparen…

Ik denk dat elk gezin wel eens een moment heeft dat er iets zuiniger geleefd moet worden. Door grote onverwachte uitgaven of je zoon of dochter die gaat studeren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Grote uitgaven zijn er nou eenmaal zo af en toe. Een gezin met kinderen kost nou eenmaal geld. Heb je deze problemen nooit dan ben je een grote geluksvogel. Maar toch kan het dan geen kwaad om deze tips eens uit te proberen. Want van besparen wordt je een gelukkiger mens dan van geld over de balk smijten. Het maakt je trots dat het toch maar even gelukt is met wat minder geld. Ik geef je wat tips om geld te besparen. Deze tips gebruiken wij in ons gezin ook.  Ik ben geen financieel expert, maar geef je onze persoonlijke ervaring mee.

1 Doe voordat je een kamer verlaat altijd alle lampen uit.

Dit wordt vaak tegen mij gezegd door Pascal. Ik wil nog wel eens een lampje aanlaten als ik naar beneden loop en ik ben even boven geweest op de slaapkamer bijvoorbeeld. Dit kost natuurlijk centjes die echt niet nodig zijn. Ook liet ik een paar jaar geleden het ganglampje voor Lars aan op de gang. Deze hebben wij uiteindelijk vervangen door een lampje op batterijen. Check, wij hebben weer wat extra centjes bespaard.

2. Laat opladers niet in het stopcontact zitten zonder apparaat

Je denkt misschien dat er dan geen stroom gevraagd wordt, maar niets is minder waar. Als er geen apparaat aan de oplader vast zit wordt er wel degelijk stroom verbruikt door het transformatortje in de oplader. Dit heet sluipstroom. Het is op jaarbasis maar zo’n €3,50 maar hey, wie het kleine niet eert…..

3. Haal alle stekkers uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt

Dan bedoel ik de tv, radio, dvdspeler, computer. Wij halen altijd alle stekkers uit het stopcontact voordat we gaan slapen. Ook als we niet thuis zijn of op vakantie gaan trekken we alle stekkers uit het stopcontact. Ook dit scheelt weer dat kleine beetje stroom wat constant wordt gevraagd.

4. Neem de goedkope merken in de Supermarkt.

Ik merk persoonlijk dat je een hele hoop kunt besparen op de boodschappen. Ik ga meestal naar de Dirk. En dan nog neem ik de goedkoopste merken, mits het lekker is uiteraard. Ik heb ook wel eens van die hele goedkope hagelslag uit een zakje geprobeerd. Maar dat was geen succes. Dan nog kun je een middenweg zoeken in plaats voor het duurdere merk te kiezen. Als je eens op jaarbasis gaat rekenen kom je op een fiks bedrag uit wat je bespaart. Mooi meegenomen toch?

5. Let op aanbiedingen in de Supermarkt.

Misschien spreekt het voor zich, maar toch ook een goede om flink te besparen. Kijk in de Supermarkt naar de kopstellingen. Daar staan meestal de aanbiedingen zoals wasverzachter, luiers en wasmiddel. Dure producten, en dus goede om in de aanbieding te kopen. Kijk van te voren ook even het krantje door van de desbetreffende supermarkt. Goed voorbereid zijn is het halve werk.

6. Gebruik hoog en laag tarief bij je energiemaatschappij.

Wij doen dit nu sinds we in ons nieuwe huis wonen. Wij zetten de wasmachine en vaatwasmachine aan in het weekend of na 9 uur ‘s avonds. Let op de tijden kunnen verschillen. Het ligt eraan bij welke energiemaatschappij jij bent aangesloten.

7. Wel een rigoureuze, ga een jaar niet op vakantie en zet het vakantiegeld opzij.

Dit hebben wij dit jaar voor het eerst gedaan en ik moet zeggen dat het prima is bevallen. Natuurlijk gaan ook wij liever op vakantie maar wil je in de toekomst een wat grotere uitgaven doen, dan is dit een prima oplossing. Volgend jaar gaan we weer lekker de hort op hoor.

8. Probeer bij alles wat je koopt te bedenken of je het ook echt nodig hebt.

Dit klinkt ook heel logisch maar toch worden er hier ook nog wel eens impulsaankopen gedaan. En dan vooral door mij 😉. Iets met leuk voor de kinderen of leuk voor mijn blog. Maar ja, vaak al die kleine uitgaven worden bij elkaar nog een grote berg. En dus bedenk ik mij vooraf of het echt wel nodig is.  Ik kan het dan toch wat makkelijker in de winkel laten liggen.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en ervaringen. Heb jij nog aanvullende tips? Ik lees het graag in de comments.

Liefs,

Patricia

* Bron Afbeeldingen: Pixabay

Dit vind je misschien ook leuk...

7 Reacties

 1. Avatar

  Nr 8 doe ik nu ook een tijdje en dat helpt wel! Verder doe ik ook al deze dingen wel, maar houd helaas niks over…

  1. Patricia

   oh dat is jammer dat je er niks van merkt. Dan heb je het gevoel dat je het voor niks doet. Ook niet met de boodschappen? Dat is bij ons wel het puntje waar we het meeste op besparen.

 2. Avatar

  Vooral punt 7 vind IK heel moeilijk …
  Rest proberen wij wel op te letten..

  1. Patricia

   Ja dat is ook een moeilijk punt hoor. En dat gaan we zeker niet elk jaar doen. Goed dat je met alle andere punten al bezig bent toch? Vakantie is af en toe ook gewoon nodig.

 3. Avatar

  Die laatste, ik probeer het wel, maar het lukt niet altijd. De rest doe ik eigenlijk allemaal wel. En die stroom, die zou ik toch echt weer eens naar een dubbeltarief moeten zetten. Nog een goede bespaartip is vaak overstappen. Van energieleverancier, zorgverzekering en andere verzekeringen en bijvoorbeeld TV en telefoon. Kun je cht enorm op besparen vanwege de welkomstkortingen.

  1. Patricia

   Nee soms is het lastig om je er aan te houden, ook bij mij hoor. Bedankt voor de aanvullende tips, zeker goede om te onthouden.

 4. Avatar

  Wat een leuke tips. Het aanschaffen van een hybride warmtepomp zal ook al heel veel geld schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.