Waarom koos ik na mijn tweede bevalling bewust voor flesvoeding?

De periode na mijn eerste bevalling was zwaar. Toch wilde ik met alle mogelijkheid borstvoeding geven aan Lars. Ik begreep moeders niet die de ervaring van borstvoeding geven, totaal over konden slaan. Ergens vind ik dat ook heel knap. Gewoon een keuze maken en daar ook voor de volle honderd procent voor gaan. Ik wilde het op z’n minst proberen.

Eerste keer borstvoeding

Ik kan mij de eerste keer borstvoeding nog goed herinneren.  Ik was net bevallen en mocht eindelijk naar mijn mannetje toe. Ik heb ‘m toen liggend borstvoeding gegeven omdat ik zo verzwakt was. Ik vond het zo bijzonder om mee te maken. Het borstvoedingsproces liep niet geheel vlekkeloos en daarom ben ik ook gestopt na ruim een maand. Dit om mijn eigen gezondheid te beschermen. Dat betekent niet dat ik daar nooit van heb gebaald. Als ik wel eens lees in blogs van andere moeders, die het maar liefst een half jaar hebben volgehouden of zelfs langer vind ik dat super knap. Ik heb er echt respect voor. Ik vond het voeden, en vooral kolven echt zwaar. Natuurlijk lag dat ook aan mijn situatie.

Bewuste keuze voor flesvoeding

Ik was na mijn tweede bevalling heel onzeker en angstig. Angst voor herhaling van de postnatale depressie. Ik deed alles om te voorkomen dat dat weer gebeurde. Het ineens stoppen van de borstvoeding van Lars is bij mij een trigger geweest voor de postnatale depressie. Ik heb bij de geboorte van Sara dus bewust gekozen voor flesvoeding. Ik heb daar nooit spijt van gehad. Natuurlijk als ik de keuze had gekregen, koos ik bij Sara ook voor borstvoeding. Want daar ging altijd mijn voorkeur naar uit. Maar een stabiele mama is denk ik nog belangrijker.

Gelukkig heb ik wel mogen ervaren hoe het is om borstvoeding te geven. Ondanks dat borstvoeding prachtig is had de fles ook zo zijn voordelen. Ik kon om de nacht doorslapen. Pascal en ik deden dan de nachtvoedingen om en om. Zo was er altijd iemand fit. Het kolven miste ik absoluut niet. En met de fles weet je ook precies hoeveel voeding je kindje binnen krijgt. Dat gaf mij met borstvoeding altijd een onzeker gevoel.

Heb jij een voorkeur voor borst of flesvoeding, of ook misschien beide? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia


4 thoughts on “Waarom koos ik na mijn tweede bevalling bewust voor flesvoeding?

 1. Avatar

  Nicole Orriëns Beantwoorden

  Ik heb voorkeur voor borstvoeding, maar ik zeg het voorzichtig omdat dit een beladen onderwerp kan zijn. Voor mij is dat de beste voeding voor een kind.

 2. Avatar

  Christa Beantwoorden

  Ik heb geen voorkeur. Ik vind dat elke vrouw moet doen waar ze zich fijn bij voelt!

 3. Avatar

  Michelle Beantwoorden

  Om antwoord te geven op je vraag; borstvoeding. Maar bij liep het dan ook vlekkeloos, al vanaf het begin. Wat ik wel heel jammer vind is dat mensen die flesvoeding geven zich soms zo onzeker voelen. Iedereen moet dat doen wat goed voelt. Flesvoeding is heus niet ‘fout’. Ik zie fleskinderen gewoon normaal opgroeien. En soms heb je niet echt een keuze, zoals bij jou. Soms is flesvoeding gewoon echt beter, ik geloof daar wel in. Ik heb heel veel geluk gehad dat alles super verliep, maar dat mag niet iedereen ervaren helaas..

 4. Avatar

  Roelina Beantwoorden

  Ik heb het 3x anders gedaan. Dochter (overleden) gaf ik in het ziekenhuis gekolfde melk. Zoon gaf ik eerst de borst, maar door de angst die ik had een kindje te verliezen, ging ik kolven (zag niet hoeveel hij binnenkreeg immers). Jongste zoon wilde ik geen angst, geen stress. Dus koos ik voor de fles! Dus heel herkenbaar wat je schrijft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.