Waarom ons kleinere huis toch beter bevalt..

Van nieuwbouw naar bestaande bouw en van een groter naar een kleiner huis. Wij kunnen er over mee praten. Dit klinkt heel negatief maar zo is het natuurlijk niet. Nieuwbouw heeft zo zijn voordelen en bestaande bouw ook. Het is maar net waar jouw prioriteiten liggen.Wij hadden anderhalf jaar geleden financieel even geen andere keuze en dus verhuisden wij van een grote nieuwbouw-vinexwoning naar een kleinere maisonette woning. Wat voor verschillen merkte ik op tussen het wonen in een nieuwbouw huis en het wonen in een ouder huis.

Grotere woning van toen  vs. kleinere woning van nu

Het positieve aan ons huis nu vind ik de charme van het huis en de ligging. De omgeving is gezellig met veel winkelcentra en een gezellig park met kinderboerderij aan de overkant. Ideaal om even vlug met de kindjes boodschappen te doen en een ommetje te maken. De nieuwbouwwijk waar wij vandaan komen had die charme totaal niet. De winkels waren niet om de hoek en ik voelde mij vaak beperkt in de mogelijkheden. Zeker met kleine kinderen en geen auto tot mijn beschikking. Pascal werkte in die tijd nog in Rotterdam.

Gedateerd

Het minder aangename aan het huis waar wij nu wonen, is dat het gedateerd is. Dat hoeft natuurlijk niet uit te maken als het goed wordt bijgehouden, maar ik merk het wel aan bepaalde dingen. Een goed voorbeeld hiervan is de vochtigheid in de slaapkamers. Als ik ‘s ochtends de kamertjes in loop van de kinderen zijn de ramen heel vochtig. Hierdoor krijgen we ook schimmelplekjes aan de zijkanten van de ramen en dat vind ik niet prettig op de slaapkamertjes van de kinderen. Ik wil dat ze schone lucht in ademen. Ik zet dan ook meteen de ramen open voor een goede ventilatie.

Goede ventilatie belangrijk

In ons vorige nieuwbouwhuis hadden we hier geen last van. Beter geïsoleerd en een goed werkend optimaal Centraal afzuigsysteem door het gehele huis heen. Wij hadden een warmte terug win systeem. Dit zorgde voor afvoer van vervuilde lucht en toevoer van frisse lucht. Ook zorgde het voor een luchtstroom door het hele huis en dus heb je geen nare luchtjes, en gezonde lucht in je huis. En zeker een pluspunt, het was voordeliger in de energiekosten want de gewenste temperatuur bleef behouden in ons huis.  Fijn voor jezelf en natuurlijk fijn voor de kinderen. Een goede ventilatie is gewoon heel belangrijk. Ja, dat is wat ik wel mis aan ons oude huis, dat ventilatiesysteem.

Wat ik weer veel fijner vind is dat ik het huis waar wij nu wonen veel beter bij kan houden wat betreft het huishouden. Ik heb minder ramen dus ik hoef ook minder te zemen. De kamer is veel sneller opgeruimd en de was op de slaapkamer vouw je ook sneller weg.  Een groter huis is gewoonweg meer werk in het huishouden. En hoe groter het huis, hoe meer er ook kan worden neergezet dus met andere woorden hoe meer troep.

Maar het grootste voordeel van ons kleinere huis nu is dat we er financieel beter op zijn geworden. En dat is het belangrijkste. Wij wonen in ons kleinere huisje nu anderhalf jaar met veel plezier, en dat geluk kan niet op tegen dat grote nieuwbouwhuis uit het verleden.

Woon jij in een nieuwbouwhuis of toch liever bestaande bouw? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia

# Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Alpha Ventilatie en is een advertorial. 

 

Bron Afbeelding: Pixabay

 

 

 

Comments

  1. Avatar Michelle says:

    Ik vind het huis waar jullie nu in wonen veel interessanter klinken dan waar jullie eerst woonden. Maar ik heb niet zo veel met nieuwbouw. Wij zijn pas verhuisd naar een groter huis, maar vooralsnog oud. Ouder zelfs dan ons vorige huis. Ons vorige huis werd echt te klein. Die had maar twee slaapkamers en met een tweede op komst is een derde slaapkamer toch wel fijn.

  2. Avatar Roelina says:

    Wij wonen in een bestaande bouw, maar niet enorm oud. Jaren 60, zit er net tussen in. Zo hebben wij wel nog veel houten elementen in huis maar wel veel ruimte. Ik zou best nieuwbouw willen wonen trouwens, alles lekker recht en strak en fris…. Maar ach, dromen mag je houden toch? Vocht in huis lijkt me geen pretje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.