Wat heb ik allemaal voor anticonceptie gebruikt en wat zijn mijn ervaringen?

Ik heb in het verleden behoorlijk wat anticonceptiemiddelen gebruikt. Eigenlijk ben ik gaan wisselen na mijn eerste bevalling. Voor dat ik kinderen kreeg gebruikte ik altijd de anticonceptiepil. Mijn eerste pil was de Mycrogynon 30. Ik weet niet of deze nog bestaat maar een bijwerking was bij mij dat ik er enorm van aankwam.

Ik heb deze pil twee jaar gebruikt. Maar het voelde niet fijn dat ik zo was aangekomen. Ik stopte dus snel daarna met deze pil.
Daarna ben ik over gegaan op een andere pil. Marvelon, en deze was meteen ook een stukje lichter. Geen gewichtstoename dus ik was helemaal blij. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit last heb gehad van bijwerkingen van de anticonceptiepil.  Alleen gewichtstoename bij de Mycrogynon. De bijwerkingen begonnen bij mij pas na mijn eerste bevalling.

Anticonceptie na de bevalling

Na mijn bevalling van Lars ben ik na een aantal weken weer gestart met de Marvelon. Ik was natuurlijk al niet mezelf door mijn negatieve gevoelens, maar dacht er voor de rest niet over na. Ik startte weer met de pil en de eerste week ging het goed. De tweede week voelde ik al verschil in klachten. Ik kreeg gigantische stemmingswisselingen en ik stopte niet lang daarna. Ik dacht dat ik mijn hormonen maar even rust moest geven.

Tot aan de zwangerschap van Sara heb ik geen anticonceptie gebruikt. We hadden toch nog een tweede kinderwens dus als ik zwanger zou raken was het meer als welkom. Na de geboorte van Sara heb ik wel verschillende dingen geprobeerd.
Zo ook de Nuvaring.  Mijn ervaring met dit anticonceptiemiddel is zeer negatief. Ik kreeg depressieve buien en ik was totaal niet mezelf. Het was nog erger als bij de anticonceptiepil. Het gebruik van de Nuvaring vond ik overigens wel heel fijn.  Maar dat woog niet op tegen al die andere heftige klachten. Toen ik stopte voelde het als een verlichting. Maar ja ik moest toch weer op zoek naar iets anders.

Anticonceptie zonder hormonen

Mijn huisarts adviseerde een koperspiraal. Deze geeft geen hormonen af, en dus kon deze wel eens geschikt voor mij zijn. Het was best heftig om deze te plaatsen. Het deed zeer en de buikpijn viel ook tegen erna. Maar goed we waren weer safe zeg maar. In de eerste plaats ging het best goed op de heftige buikpijn na dan. Maar psychische klachten bleven uit. Na een tijdje werd de buikpijn erger en ook kwamen de flinke stemmingswisselingen weer terug. Mijn lichaam accepteerde geen koper. Welk lichaam eigenlijk wel, maar dat terzijde. Hij ging eruit.

Mijn zoektocht naar de juiste anticonceptie heb ik gestaakt want het is nu ook niet meer nodig. Maar als het wel nodig is voor je als vrouw, en je bent gevoelig voor hormonen zoals ik, kun je je behoorlijk onzeker gaan voelen. Het is altijd maar een flinke zoektocht met op het eind nul als resultaat. Ik ben er van overtuigd dat al die chemische troep gewoon niet goed kan zijn voor een vrouwenlichaam. Ik ben in ieder geval blij dat ik het niet meer tot mij hoef te nemen.

Welke anticonceptiemiddelen heb jij allemaal gebruikt en welke beviel het beste? Ik lees het graag in de comments!

Liefs,

Patricia


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.