Wat voor invloed heeft ‘Vakantie’ op kinderen….?

De zomervakantie is aangebroken, en ik vind het heerlijk. Niet het gehaast van alle dag, kinderen op tijd uit bed, snel in de kleren en snel ontbijten. Nee, lekker wat rustiger aan doen en ontspannen wakker worden. Daar worden we blij van toch?

Positieve effecten van vakantie

Nu zijn wij zelf nog wel aan het werk tot 22 Juli, maar dat de kinderen schoolvakantie hebben, geeft al zo veel meer rust voor ons hele gezin. Wij gaan dit jaar helaas niet op vakantie. Jammer, want eigenlijk toeven wij elk jaar wel graag twee weken ergens anders. Maar wij willen een nieuwe keuken dus het is soms kiezen of delen. Het is natuurlijk bewezen dat het goed is voor een mens om even uit je eigen omgeving weg te zijn. Niet alleen voor ons als volwassenen, maar ook voor de kinderen is dit goed. Maar wat zijn dan eigenlijk de positieve effecten van vakantie op het welzijn van kinderen? Hometogo gaat wat verder op deze vraag in.

Het is goed voor de hersenontwikkeling

Dit is natuurlijk bij volwassenen zo en ik geloof dat het bij kinderen precies zo werkt. Ontspannen, genieten, nieuwe plekken ontdekken, de hersenen worden hierdoor geprikkeld en dat is zeer goed voor ons menselijk brein, zo ook bij die kleine telgen van ons.

“Door te spelen leren kinderen over sociale verbindingen en het leven als een volwassene”

Het is goed voor het IQ

Een verandering van omgeving schijnt goed te zijn voor een bepaald deel in de hersenen. Daardoor schijnt het IQ te verbeteren. Ik geloof daar zeker in. Ik denk hoe meer indrukken de kinderen krijgen hoe meer de hersenen en ook het IQ wordt gestimuleerd. Ik heb het nooit geweten, maar eigenlijk worden je kinderen gewoon heel slim van op vakantie gaan 😉

Vakantie gaan heeft een positief effect op o.a. stressregulatie en leervermogen”

Het is goed voor de concentratie

Ik vind het altijd verwonderlijk hoeveel energie kinderen hebben tijdens een vakantie. Dan hebben ze al zoveel gedaan in de buitenlucht en dan zijn ze nog niet moe.  Veel buitenlucht is goed voor de concentratie van een kind. Als wij met Lars door het bos lopen kan hij ook heel geconcentreerd met de vogels bezig zijn of met een bloem. Dat is zo mooi om te zien, en soms moeten wij daar als volwassenen eens een voorbeeld aan nemen.

“Aandacht en concentratie bij kinderen neemt toe na slechts 20 minuten in de natuur”

Het is goed voor de creativiteit

Kinderen zijn creatieve mensjes, dat komt vaak helemaal tot uiting op een vakantie. Lars kan van de simpelste dingen zoals bijvoorbeeld een stuk hout, een heel toneelstuk opvoeren in zijn eigen fantasie. Er zijn nieuwe prikkels van bijvoorbeeld het vakantiehuis en in eens heeft Lars weer een boot van een houten kist gemaakt. Het is mooi om te zien hoe hij dat kan verzinnen. Ik had het zelf dan nog niet eens bedacht. Doordat ze in nieuwe situaties terecht komen wordt de creativiteit hierdoor flink gestimuleerd.

“Op vakantie gaan leert kinderen een nieuw perspectief te gebruiken”

Het is goed voor het geluksgevoel

Ja, dat is een ding wat zeker is. Wij gaan dit jaar dus niet op vakantie en dat vinden wij oprecht jammer. We hebben financieel wat andere prioriteiten, want anders waren we zeker gegaan. Ik vind het heerlijk om even in een andere omgeving te zijn puur en alleen met mijn gezin. Wij zijn ontspannen en daardoor de kinderen ook. Dat brengt het geluksgevoel optimaal bij mij en bij de kinderen naar boven. Uiteraard gaan we wel dagjes weg met de kinderen en gaan we daar ook heerlijk van genieten.

“Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel.”

Het is goed voor de familieband

Ook dat kan ik beamen. Ik spreek uit eigen ervaring. Je bent even weg uit de dagelijkse sleur en daar wordt je een vrolijker en ontspannen mens van. Je gaat leuke dingen doen met de kinderen en met het gezin, ze mogen wat later naar bed, en er zijn net even wat minder strenge regeltjes. Het is immers vakantie. De band word daardoor sterker en dat is zo fijn. Heerlijk als mijn kinderen uitgeput in bedje liggen, na een heerlijke stranddag en zeggen “Wordt het morgen weer zo leuk mama?”

“Vakantie is een goed moment voor ouders om te ontdekken wat hun sterke en zwakke punten zijn in de opvoeding.”

Hometogo is een onafhankelijke meta-zoekmachine voor vakantiewoningen die het mogelijk maakt om snel en makkelijk accommodaties te zoeken en te vergelijken. Consumenten hebben keuze uit meer dan 9 miljoen aanbiedingen in meer dan 200 landen van meer dan 250 websites. Met gebruik van slimme filters kunnen de bezoekers gemakkelijk hun ideale vakantiewoning vinden op basis van bestemming, reisdata, budget en voorzieningen van hun voorkeur. Bron: Hometogo

Wij gaan in ieder geval al vooruit kijken naar onze vakantie voor volgend jaar. De voorpret kan al beginnen want we willen waarschijnlijk naar Frankrijk met de kinderen. Een lange reis met twee kinderen is niet mijn favoriete bezigheid, maar als we alles goed voorbereiden, moet het ons ook lukken toch?

Ga jij graag met je kinderen op vakantie en waar naartoe? Ik lees het graag bij de comments. Tot snel!

Liefs,

Patricia

 


2 thoughts on “Wat voor invloed heeft ‘Vakantie’ op kinderen….?

 1. Avatar

  Marieke Beantwoorden

  Wat jammer dat jullie niet op vakantie gaan. Stom he dat het soms niet gewoon en en kan zijn?
  Wij gaan dit jaar naar Duitsland. Normaal gaan we naar Italië, maar aangezien we ons onderkomen moesten laten keuren, kozen we voor een wat goedkopere bestemming.

  1. Patricia

   Patricia Beantwoorden

   Ja zeker jammer, maar even niet anders. We hebben wel weer wat andere leuke dingen gepland. Duitsland schijnt ook heel mooi te zijn. Heel veel plezier op vakantie 😎

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.