What about NIPT

De gene die mij al wat langer volgen weten dat ik hiervoor op een ander domeinnaam blogde. www.mamageheimen.nl.  Deze gaat binnenkort vervallen en dan is alles weg van Mamageheimen. Ik heb daar een jaar lang mijn energie ingestoken en vind het eigenlijk best een beetje zonde. Er staan namelijk ook best wat informatieve blogs op en die wil ik niet zo maar laten verdwijnen.  Af en toe komt er een artikel van mijn oude website online op Mommy Stories.  Uiteraard herschreven en helemaal up to date. De weekoverzichten laat ik even voor wat ze zijn. Dat worden maandoverzichten. Vandaag dus een herschreven artikel. Mijn ervaring met NIPT

Een tijd geleden kwam ik eens een artikel tegen op Ouders van NU. Het ging over de NIPT. Ik kreeg toen gelijk de behoefte om hier een artikel over te plaatsen. Om mijn ervaring over NIPT te delen.

NIPT: Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een bloedtest waarmee kan worden vast gesteld of een foetus een chromosoom afwijking heeft. Downsyndroom (Trisomie 21) Edwardsyndroom ( Trisomie 18) of Pataussyndroom ( Trisomie 13). Bron: Ouders van nu

Eigen ervaring

Voor NIPT kwam je altijd in aanmerking als je een verhoogd risico had volgens de combinatietest. Dat is de test van bloedonderzoek en nekplooimeting. Zo ook bij mij toentertijd. Ik was in verwachting van Sara. Ik deed uiteraard weer de combinatietest, want dat had ik bij Lars ook gedaan. Ik ging er gewoon van uit dat er weer een positieve uitslag uitkwam. Tot aan het moment dat we een telefoontje kregen. Ik had een verhoogd risico op een kindje met een afwijking. De kans was 1 op 191.

Ik kon niks uitbrengen en mijn wereld stond heel even stil. Het kwam niet echt binnen. Ik hoorde alleen maar ‘verhoogd risico’ en dat klonk niet fijn. We hadden dit niet zien aankomen. De grens van een verhoogd risico is 1 op 200. Dus de kans dat mijn kindje een afwijking zou hebben was nog ontzettend klein. Maar toch was ik heel ongerust en bang. Mijn eerste gedachte was, wat mijn kindje ook heeft, ik hou van je en je bent zo welkom.

Opties

Tijdens het telefoongesprek kreeg ik veel informatie en ook verschillende opties waar ik voor in aanmerking kwam. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. Maar dat maakte de kans op een miskraam wel groter. Ook gaf ze mij de mogelijkheid om voor de NIPT te kiezen. We kregen bedenktijd en in de eerste instantie wilde we helemaal geen test. Maar mijn ongerustheid nam de overhand en ik wilde toch zekerheid. We maakten een afspraak voor de NIPT.

Hoe gaat de NIPT in zijn werk?

Ik liet bloed afnemen waar ook DNA van ons kindje in zat. Als er teveel van de chromosomen 13, 18 of 21 in het DNA zat, was er een kans op een afwijking. Daarna moest ik twee weken op de uitslag wachten. Het waren twee nare lange weken. Ik wilde zo graag weten of mijn kindje gezond was. Ik probeerde het los te laten. Totdat ik werd gebeld. Het verlossende woord kwam er uit. Mijn kindje had geen afwijkingen. Wat waren wij blij en gelukkig.

In het huidige systeem is het zo dat alle zwangere vrouwen voor NIPT kunnen kiezen, en ik vind dat super goed. Het is een persoonlijke keuze.  Als ik terug kijk op mijn eigen ervaring zou ik niet meer voor de combinatietest kiezen. Het heeft voor een hoop onrust gezorgd en eigenlijk voor niets.

Zou jij wel een NIPT laten doen? Ik lees het graag in de reacties.

Liefs,

Patries

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Huismama says:

    Dat vind ik een hele moeilijke keuze. Toen mijn manlief en ik voor het eerst zwanger waren wilden we de combitest laten doen. Gevoelsmatig vond ik dat dat beter was. Uiteindelijk bleek dat ik een miskraam had gehad. Blijkbaar had ik toch een voorgevoel dat het wel eens foute boel kon zijn. Bij de volgende twee zwangerschappen geloofde ik wel dat het goed was…

    1. Patricia Patricia says:

      Ja het is een lastige keuze, maar goed dat deze test er is voor alle zwangere vrouwen en niet alleen met een verhoogd risico. Ik zou het nu in ieder geval niet meer doen. Wat naar dat je een miskraam hebt gehad. 😙

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.