Wijnen en spijzen, ik geef je tips!

Wijnen en spijzen, ik geef je tips!

Als je mij al wat langer volgt dan weet je misschien dat ik een wijnliefhebber ben. Het was vroeger, toen ik nog geen mama was, mijn werk. De gastvrouw spelen, dat is waar ik voor geleerd heb en ik ben er redelijk goed in. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar dat bord eten inzetten. Het contact hebben met de gasten, het inspelen op de gast op het juiste moment, een avond uit creëren voor de gasten die je krijgt in je restaurant, details onthouden.  Dat is waar gastheer en gastvrouw schap om draait. Een mooi vak al zeg ik het zelf en ik mis het soms ook echt.

Kennis van wijn?

De juiste wijn en spijscombinaties maken voor de gast hoort daar ook bij. Ik zal eerlijk zijn, ik ben geen vinoloog maar heb een cursus wijnkennis gedaan. Ik durf wel te zeggen dat ik door mijn ervaring in verschillende horecazaken als gastvrouw, wel enige kennis heb van wijn. Door het uiteraard veel te drinken en veel te proeven. Het maken van de wijnkaart, het bezoeken van wijnproeverijen en natuurlijk nog meer proeven. Dat maakt dat je steeds meer gaat herkennen in een wijn. En wat je allemaal in zo’n glas kan herkennen, tja dat is gewoon mooi. Wijn drinken is een beleving.

Het leek mij leuk om een keer wat wijn en spijs combinaties met je te delen. Heb je binnenkort een heuse datenight met manlief in de planning, of een diner voor meerdere personen? Check mijn tips en het word een avond om niet te vergeten.

Mijn tips voor een mooi menu met fijne wijnen

Voor een fijn diner is het natuurlijk heerlijk om te beginnen met een fris en lekker aperitief. Je kunt natuurlijk voor een mooie champagne kiezen en dat is eigenlijk altijd goed. Maar ik kan mij voorstellen, dat als je voor een groter gezelschap moet inslaan, het ook best prijzig kan zijn. Een goed alternatief is dan een goedkopere mousserende wijn aan te schaffen.

Wil je het helemaal leuk maken dan kun je ook nog iets toevoegen aan de mousserende wijn. Een typisch Italiaans aperitief is Spritz Aperol.

 

Hoe maak je dit aperitief?

Benodigdheden

  • IJsblokjes
  • Schijfjes sinaasappel
  • Fles Aperol likeur

  • Mousserende wijn
  • Spuitwater

Doe wat ijsblokjes in het glas. Schenk de Aperol erbij. Schenk de mousserende wijn en het spuitwater erbij in de gewenste verhoudingen. Voeg nog wat dunne schijfjes sinaasappel te aan je glas en klaar is je aperitief. Het heeft een beetje een zoete peperachtige smaak.

Het is natuurlijk leuk om bij het aperitief alvast een klein hapje te serveren, een amuse. Wat bijvoorbeeld lekker is is een hapje met een kruidige ondertoon aangezien het aperitief ook pepertonen heeft. Denk aan een stukje tonijn in peper of een gerookte ham soort. Je kunt ook beginnen met een plankje charcuterie. Denk dan aan verschillende worstsoorten.

Albarino witte wijn uit Spanje

Albarino is wel een van mijn favoriete witte wijnen. Een goed glas om mee te starten in een menu. Albarino is een druivenras wat voornamelijk groeit in Riax Baixas. De wijn is duur omdat de grond ook duur is in het gebied. Ook is de wijnbouw arbeidsintensief.

Smaak

Het is een frisse stuivende witte wijn. Het heeft mineralige tonen met veel fruit zoals perzik, appel en meloen.

Wijn en spijs

Albarino past bij alles wat er maar uit de zee komt. Oesters, kreeft, coquilles, gamba’s. Een sushiavond organiseren? Ook daar kan deze wijn perfect mee samen.

Domaine Cazes Syrah en Grenache, Rode wijn uit Frankrijk

Dit is een rode wijn van de Granache en syrah druiven gemaakt. De syrah druif geeft hem flink wat body en kruidigheid en de grenache maakt de wijn weer wat zachter. De druiven komen officieel uit het Rhône gebied in Frankrijk.

Smaak

De wijn heeft tonen van rood fruit zoals zwarte bessen en bramen. Kruidige tonen en wat specerijen in de afdronk.

Wijn en spijs

Deze wijn is ideaal met geroosterde vleesgerechten. Door de kruidigheid kan een stukje lam er ook heel goed bij. Let wel op de saus die er bij het vlees zit. Een saus heeft veel invloed op een wijn. Dus een saus van laurier zou heel hier heel goed bij passen. Een bearnaisesaus gaat hier weer juist minder goed bij vanwege de zuren.

 

Cazes Rivesaltes Grenat, een rode versterkte wijn uit Frankrijk

Dit is een rode versterkte wijn of wel bekender genoemd een rode dessertwijn gemaakt van de grenache druif. De wijn streek is het Rousillon gebied in Frankrijk. Het alcoholpercentage is 15,5% en dan mag het een versterkte wijn genoemd worden.

Smaak

De wijn heeft aroma’s van wilde aardbeien en veel rood fruit. Een weelderige en intens zoete smaak.

Wijn en spijs

Deze wijn gaat prachtig samen met desserts met rood fruit en ook een dessert met chocolade volstaat goed.

Met deze tips kun je een mooi menu samenstellen voor je gezelschap of natuurlijk een romantisch diner voor twee organiseren. De wijnen die ik uitgekozen heb komen van de online groothandel compliment.nl. Het is een groothandel voor de zakelijke klant maar ook zeker voor de particuliere klant. Dus geschikt voor gezinnen. We willen het ons natuurlijk zo gemakkelijk maken in deze drukke tijd. Wil je een gezellige BBQ organiseren. Ook dan kun je zeker terecht op Compliment.nl.

Ik wens je alvast heel veel plezier met de voorbereidingen van jouw feestelijke gelegenheid.

Houdt jij ook van wijn en wat is jouw favoriete soort wijn? Ik ben benieuwd, ik lees het graag terug in de comments.

Liefs,

Patricia

 

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.11 thoughts on “Wijnen en spijzen, ik geef je tips!”

  • Oh, ik ben gek op de Aperol met champagne. Die krijg ik nog wel eens bij mijn schoonouders ;). Een rode wijn doet het bij ook prima. Leuke post en wat leuk om dit over je te leren! Maarre, ik heb nu wel trek gekregen…

  • Wat een leuk artikel zeg! Ik houd wel van een wijntje! Of van andere alcohol :p Ik heb twee keer een proeverij gedaan. Ik proef dan ook echt nooit wat je zou moeten proeven. Mijn kennis is “lekker” of “niet lekker”. 😉 Ik houd wel van een Moscato (en niet eens bij t dessert, gewoon omdat ik van zoet houd) of van een Sauvignon Blanc. Qua rood vind ik een Italiaanse Chianti wel lekker! Qua rood vind ik meestal ook sneller lekker dan wit. Rosé ben ik niet echt een fan van verder.
    Een tijd geleden had ik samen met een vriendinnetje een bierproeverij georganiseerd thuis met bijpassende hapjes erbij. Was ook erg leuk om allemaal uit te zoeken en alles was nog lekker bij elkaar ook!

  • Wat een leuk artikel met hanige tips! Enig minpuntje is mijn persoonlijke smaak. Ik lust echt alleen maar Italiaanse (negroamaro streek). Maar goed, qua smaak en jouw tips moet het prima lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.