Zonne of warmte uitslag? Mijn ervaring + tips!

Het is volop Zomer en het is geen nieuws meer dat je goed moet smeren met deze temperaturen. Het is belangrijk om te smeren met een hoge factor en niet op het heetst van de dag in de zon te bakken.  Maar ondanks dat je goed smeert met een hoge factor kunnen er zich ook nog andere ongemakken voordoen door invloed van de zon. Ik spreek uit eigen ervaring vandaar dit blogje. 

Ik zat helemaal klaar om eens lekker van het zonnetje te genieten en lekker bruin te bakken. Bikini, zonnebrand, ligstoel, boekje, lekker drankje en natuurlijk de zon. Na een half uurtje te hebben genoten was het over met de pret. Ik voelde het al op mijn huid. Een soort rode uitslag op mijn bovenbenen en binnenkant van mijn armen en gigantische jeuk. Ja hoor ik had zonne-uitslag.

Gevoelige huid

Mijn huid is mijn hele leven al gevoelig. Als kind had ik veel last van eczeem en nog steeds is dat nog niet helemaal over. Op mijn handen moet ik elke dag smeren met hormoonzalf wil het wegblijven. Het gekke is dat ik voor mijn zwangerschappen wel lang in de zon kon bakken en goed bruin kon worden. Tijdens mijn zwangerschap van Sara ben ik wel een keer goed verbrand met veel uitslag. Sindsdien krijg ik een allergische reactie als ik te lang in de zon zit. Eigenlijk best wel balen.

Tips bij zonne-uitslag

Wat kun je het beste doen bij zonne-uitslag? Voorkomen is natuurlijk altijd beter als genezen dus probeer de zon op het heetst van de dag te vermijden. Ben je al te laat dan kun je de volgende stappen ondernemen.

1. Smeer ongeparfumeerde zonnebrandcrème met een hoge factor.

De parfums in sommige cremes zijn sterk en dat is niet handig als je dit over je huid smeert met zonne-uitslag. Dit maakt het alleen maar erger. Sowieso is jouw huid al gevoelig dus kies voor hypo-allergeen en ongeparfumeerd.

2. De huid koelen met koelelementen.

Dit klinkt misschien een beetje vreemd maar de huid goed koelen is belangrijk om de zweetklieren niet te laten verstoppen. Pak wat koelelementen uit de vriezer van bijvoorbeeld je koelbox. Leg het op de plekken waar de uitslag zich voordoet en de jeuk neemt af. Het verzacht ook nog eens.

3. Gebruik menthol of talkpoeder.

De jeuk is eigenlijk nog het meest naar en irriterend. Menthol of talkpoeder verkoelt en mindert de jeuk.

4. Bedek de uitslag niet met lagen kleding.

Je denkt misschien het tegenovergestelde maar niets is minder waar. Door de uitslag te bedekken gaat je huid broeien en neemt de jeuk juist toe. Blijf met de blote huid wel zo veel mogelijk uit de zon.

5. Niet te warm douchen en droogdeppen met de handdoek. 

De huid is al geïrriteerd en dus is het belangrijk om de huid zacht te behandelen. Dep daarom met een zachte handdoek de huid droog. Ook douchen met lauw water is beter voor de huid.

Heb jij ook wel eens last van zonne-uitslag? Ik lees het graag in de comments.

Liefs,

Patricia

PS. volg je mij al op Facebook, Twitter en Instagram?

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.