7 × wat ik geleerd heb van (bijna) vier jaar bloggen

Categorieën

Tags

Delen

Inhoudsopgave

7 × wat ik geleerd heb van (bijna) vier jaar bloggen

Mijn blog bestaat aankomende februari alweer vier jaar. De tijd is zo ontzettend snel gegaan en soms kan ik mij niet voorstellen dat ik al zo lang blog. Het is tijdrovend en je moet de nodige dosis dicipline hebben maar ondanks dat blijft het de leukste hobby die er is. Na die vier oké….bijna vier jaar heb ik ook nog wel iets opgestoken. Ik ga ze delen in dit lijstje.

1. Blijf bij jezelf

Er zijn een hele hoop bloggers en je onderscheiden blijft best moeilijk. Wat ik wel geleerd heb is om gewoon je eigen ding te blijven doen. Schrijf over wat jij leuk vind en waar jouw interesses liggen. De lezer prikt er zo doorheen als je ineens beautyblogs gaat schrijven terwijl je er niets aan vind. Ik ben geen niche blogger, dat wil zeggen dat ik niet schrijf over een vast onderwerp. Bovenaan staat mamablog maar mijn interesses zijn soms veel breder. Ik denk dat je lekker je gevoel moet volgen en doen waar jij blij van wordt.

2. Jezelf absoluut geen druk opleggen

In het begin van mijn blogcarrière wilde ik mezelf zo vaak een druk opleggen. Ik las overal dat je elke dag maar een artikel moest publiceren om een beetje bezoekersaantallen te krijgen. Ik merkte al snel dat de kwaliteit van mijn artikelen achteruit ging. Ook het plezier in het bloggen raakte ik kwijt. Ik zat vaak naar een leeg scherm te kijken en raakte gefrustreerd als er geen artikel online kwam. Dit heb ik los gelaten. Ik schrijf wanneer ik zin heb. Dit maakt het bloggen veel leuker en zo komen er betere schrijfsels uit mijn handen..

3. Let niet teveel op de bezoekersaantallen

Ook dit is er een ‘al doende leert men’. Altijd met je bezoekersaantallen en statistieken bezig zijn maakt het er niet leuker op. Tenzij je hele hoge aantallen hebt natuurlijk. Maar dan nog is het beter om het soms even te laten voor wat het is. Je wilt namelijk altijd meer. Dit is menselijk en daar kunnen we niets aan doen. Kun je het doel niet behalen dan raak je wederom gefrustreerd. Loslaten is naar je toe komen.  Althans is mijn ervaring.

4. Schrijven

Uiteraard,  hoe vaker je schrijft hoe beter je wordt. Ik merk dat het mij steeds gemakkelijker afgaat om een stuk te schrijven.  Een stuk dat makkelijk weg leest en qua opbouw goed in elkaar zit. Hierin probeer ik ook altijd mezelf te blijven. Kopieer geen anderen na, niet in teksten (#notdone) maar ook niet in schrijfstijl. Je zult altijd door de mand vallen en omdat het jouw stijl van schrijven niet is, hou je dat ook niet vol. Eigenlijk moet je schrijven zoals je praat. Alsof je een gesprek voert met jouw lezer. Zo krijgt de lezer het gevoel dat je echt persoonlijk tegen hem/haar praat en zal diegene je ook langer blijven volgen.

7 × wat ik geleerd heb van (bijna) vier jaar bloggen

5. Durf te schrijven met een kritische noot

Het is niet zo dat ik heel vaak dit soort stukken schrijf maar op z’n tijd durf ik wel mijn mening te geven. Als een lezer het niet eens is met mijn stuk, vind ik dat prima en zal ik daar niet wakker van liggen. Gelukkig heb ik nog nooit echt negatieve kritiek gehad op mijn artikelen. De column die ik laatst heb gepubliceerd was voor mij een stuk waarin ik mezelf bloot gaf door mijn mening te ventileren en dat vond ik best wel spannend.

6. Plannen

Ja met een blog is het verstandig om te plannen. Ook dit heb ik in de loop der tijd geleerd. Sterker nog door mijn blog ben ik beter gaan plannen. Nu ik fulltime werk is het natuurlijk helemaal passen en meten. Ik schrijf heel veel tussendoor en in de avond. Foto’s maken doe ik vooral in het weekend. Meestal een uurtje in de ochtend. Qua planner wil ik in 2020 absoluut de purpuzplanner gaan gebruiken. Deze ligt al klaar om te reviewen. Ik ben benieuwd of ik al mijn doelen ga behalen in 2020.

7. Eerlijkheid duurt het langst

Wel een heel belangrijk punt vind ik. Eerlijkheid op je blog. Schrijf zoals je je voelt. Of als je je minder goed in je vel voelt en geen zin hebt om te schrijven doe het dan ook niet. Ga geen toneelstukken opvoeren en blijf hierin ook jezelf. Ik heb vaak momenten dat ik echt even geen zin heb in die telefoon en stories en sociale media in het algemeen. Dan laat ik het ook en geniet van het offline leven. Er is zoveel moois om van te genieten. En daarna komt de zin en inspiratie vanzelf terug.

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Posts

Wat geef jij je kind te drinken?
Moederschap

Wat geef jij je kind te drinken?

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezonde voeding binnen krijgen. Ik ben niet obsessed of zo want er komt hier ook best eens een