Back in shape na de zwangerschap?

Dit artikel is niet rot bedoeld naar anderen toe maar ik schrijf graag over mijn ervaringen en dit is er ook zo een. Ik was na mijn beide bevallingen eigenlijk zo weer back in shape, en ja dat is fijn maar het gevoel wat ik er bij had was eigenlijk helemaal niet zo fijn.

Niet veel aangekomen

Ik ben bij beide zwangerschappen niet overdreven veel aangekomen. Bij mijn eerste zwangerschap twaalf kilo en bij mijn tweede zwangerschap vijftien kilo. Dat is ook het gewicht wat je gemiddeld ongeveer aankomt. Toen ik zwanger was van Lars was ik zo super blij en gelukkig. Ik heb mij in die zwangerschap dan ook best laten gaan qua eten. Alles waar ik trek in had propte ik met liefde naar binnen. Het voordeel was wel dat ik tijdens die zwangerschap gewoon doorwerkte in de horeca. En je weet de horeca is best aanpoten. Zeker met een zwangere buik.

Veel gewichtsverlies

Toen ik ben bevallen van Lars was ik meteen al een hele hoop kwijt. Natuurlijk heb je nog wel een flubberbuikje maar het merendeel was bij mij ook een hoop vocht. Eigenlijk was ik aan het einde van mijn kraamweek gewoon best slank. Ik was er best verbaast over maar vond het wel prima. De tijd verstreek en ik belandde langzaam in een postnatale depressie. Hierdoor verloor ik nog meer gewicht. Ik had nog geen juiste behandeling en mijn eetlust was totaal niet aanwezig. Door het constante stressgevoel verloor ik al mijn vetjes. Je zou denken dat dat heel fijn was, maar niets was minder waar. Omdat ik zo afviel werd ik harstikke onzeker. Ik was nog lichter geworden dan voor mijn zwangerschap. Dat ik niet lekker in mijn vel zat hielp natuurlijk ook niet echt mee.

Ik vond mezelf niet meer mooi want ik had hele ielige beentjes en een heel spichtig gezicht gekregen. In plaats dat ik een grotere maat moest kopen na mijn zwangerschap moest ik dus allemaal nieuwe kleding aanschaffen in een kleinere maat. Ik had ineens maatje 34.

Onzeker

Dit was ook op het dieptepunt van mijn depressie. Toen ik mezelf langzaam weer beter ging voelen, ging het met mijn gewicht ook iets beter. Nog steeds vond ik mezelf te dun. Ook van buitenaf hoorde ik steeds, jeetje meid wat ben je afgevallen. Ik heb zelfs een keer te horen gekregen of ik soms Anorexia had. Dit was niet leuk om te horen. Ik was al zo gevoelig voor kritiek van anderen en dan maken die opmerkingen je niet zekerder.

Mijn gewicht kwam er stukje bij beetje aan, maar de wat vollere Patries van voor de zwangerschappen was gewoon verdwenen. Ik kwam in mijn tweede zwangerschap vijftien kilo aan en was flinker dan bij Lars. Bij mijn tweede bevalling is er gelukkig genoeg aan gebleven. Ik had geen postnatale depressie en dus viel ik ook niet gigantisch af. Ik ben tevreden over hoe mijn lichaam nu is. Mijn gewicht van vroeger zal ik denk niet meer halen. Toen was ik gewoon zwaarder en ik denk dat de anticonceptiepil ook een grote invloed heeft gehad.

Ben je ook wel eens onzeker over je gewicht geweest? Ik lees het graag in de comments.

Liefs,

Patricia


5 thoughts on “Back in shape na de zwangerschap?

 1. Avatar

  Rory Beantwoorden

  Toevallig schreef ik net bij iemand anders dat ik ook juist minder ben gaan wegen na de bevalling in plaats van meer. Ik weet dat het – bij mij – met borstvoeding te maken had en ook dat het zó ontzettend pittig was (natuurlijke bevalling tot 10 cm ontsluiting en toen toch nog een spoedkeizersnede erover heen) de eerste tijd. Waarin ik rust had moeten nemen maar dat deed ik dus niet. Uiteindelijk ben ik weer op mijn normale gewicht gekomen.
  die opmerkingen van andere mensen zijn zó niet handig. Zeker als je na de bevalling nog tjokvol hormonen zit (dat vond ik bij mijzelf in ieder geval). En bij een depressie is het ook zo niet het juiste om te doen. Sowieso zouden mensen zich meer met zichzelf moeten bemoeien in plaats van met een ander.

  1. Patricia

   Patricia Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie Rory! Het is inderdaad niet handig dat mensen soms maar roepen. Ze weten bij lange na niet wat er zich achter de schermen afspeelt. En dan helpen die hormonen zeker niet mee. Door bv kan het ook heel hard gaan inderdaad, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Misschien heeft dat ook wel meegespeeld.

 2. Avatar

  Cynthia Beantwoorden

  Zeker wel. Soms ben ik dat nog weleens, en de andere keer weer niet. Het is ook nergens voor nodig. Ik eet matig en sport. Maar het zit soms ineens in mijn hoofd..

 3. Mommy Stories

  Mommy Stories Beantwoorden

  Ja ik denk dat elke vrouw zich wel eens onzeker voelt. Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit, dan kun je zoveel meer tevreden zijn met jezelf.

 4. Avatar

  Michelle Beantwoorden

  Wat naar van de depressie! En wat ontzettend stom dat mensen vroegen of je anorexia had! Gewicht is toch altijd een ding tijdens en na de zwangerschap. Iedereen vraagt er maar ook naar. Best stom eigenlijk. Momenteel ben ik zwanger en ik heb nog geen moment op de weegschaal gestaan. Ik weeg nu wel meer dan bij mijn eerste zwangerschap (dat merk ik gewoon) maar dat is omdat ik de eerste paar weken van mijn eerste zwangerschap ontzettend slecht hebt gegeten door misselijkheid. Ik heb even geleefd op niks of extreem zout (hele zoute chips). Pas met dertig weken ging ik meer wegen dan mijn normale gewicht. Daarna borstvoeding en ging ik onder mijn gewicht zitten. Nu weeg ik zeker te weten meer maar ik weet niet hoeveel. Bij mijn verloskundige wegen ze ook niet. Ik vind het wel prima zo, ontzwangeren doe ik na de bevalling wel weer 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.