Oogleden zo zwaar als beton, een hoofd vol watten en het gevoel alsof je de hele nacht een marathon hebt gelopen terwijl je letterlijk alleen maar een fles hebt aangereikt, een luier hebt verschoond en naar een wieg hebt gestaard. Herkenbaar? Dan zit je waarschijnlijk midden in die heerlijke fase die ‘gebroken nachten’ heet. Ja, dat is pittig. Maar nee, je bent echt niet de enige. Het voordeel is dat het vanzelf overgaat. Er komt namelijk ook een moment waarop je ze kunt uitleggen dat ze terug moeten naar hun eigen bed. Daarom is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezellige en rustige slaapkamer met een comfortabel peuterbed waar ze lekker in kunnen slapen.
Slapen, maar dan net niet
Een pasgeboren baby leeft in zijn eigen bubbel, compleet los van jouw dag-nacht-ritme. Om de paar uur wakker worden voor een voeding, een schone luier of gewoon om even te laten weten dat hij er nog is, hoort er in het begin nu eenmaal bij. Jij probeert tussendoor wat slaap te pakken, maar zodra je net in een diepe slaap lijkt te vallen, is het alweer raak. Worden ze wat ouder, dan is het belangrijk om afspraken te maken. Leg ze uit dat ze bijvoorbeeld in hun kinderbed ‘moeten’ blijven liggen totdat bijvoorbeeld het slaapschaap ook ‘wakker’ is.
Verdeel met je partner
Heb je een partner die meehelpt? Top. Spreek dan af dat jullie de nachten verdelen. De ene nacht jij, de andere nacht de ander. Of misschien eentje die de eerste helft van de nacht doet en de ander de tweede. Geef je borstvoeding? Overweeg dan om wat melk te kolven zodat je niet altijd de enige bent die ’s nachts moet opstaan. En als kolven niks voor jou is, kan je partner de baby ook gewoon even bij je brengen en daarna weer terugleggen. Elke minuut extra in bed telt, geloof dat maar.
Durf om hulp te vragen
Voel je je op een gegeven moment net een zombie met wallen tot aan je knieën? Vraag dan gewoon om hulp. Misschien kunnen opa en oma een nachtje inspringen of wil een vriendin even langskomen zodat jij een dutje kunt doen. Echt, niemand krijgt een medaille voor ‘doorgaan tot je erbij neervalt’. En al helemaal niet in de kraamtijd.
Overdag slapen is ook slapen
Je baby slaapt overdag vaak best wat uurtjes, dus waarom zou jij dat dan niet doen? De was loopt niet weg, dat stof ook niet. Wat wel verdwijnt? Jouw energie, als je jezelf geen rust gunt. Pak die slaap wanneer het kan, al is het maar een half uurtje. Het maakt je écht een leuker mens en je hebt energie nodig. Zeker als je straks met een slapende baby op je borst ineens moet gaan koken.
Zorg dat je baby lekker moe is
Een beetje moe zijn helpt vaak wel bij beter slapen. Dat geldt ook voor baby’s. Denk aan een uurtje babyzwemmen, een rondje kinderboerderij of gewoon wat knuffeltijd en liedjes zingen. Nieuwe indrukken kosten energie, en dat merk je vaak ’s avonds in positieve zin terug.
Slaap begint bij een fijne kamer
Een rustige, donkere kamer helpt om je baby beter te laten slapen. Vermijd drukke prints, zorg voor goede verduistering en let op de temperatuur. Ook frisse lucht doet wonderen. Een slaapzak is trouwens veiliger dan een los dekentje, want dan kan je baby zich niet ondersteboven erin draaien. Zijn je kinderen al wat ouder en slapen ze samen op één kamer? Dan kan een stapelbed net de uitkomst zijn. Niet alleen ruimtebesparend, maar ook handig als je wilt voorkomen dat ze elkaar ’s avonds nog de oren van het hoofd kletsen.
Samen slapen kan rust geven
Voor sommige baby’s werkt het juist rustgevend als ze bij hun ouders op de kamer slapen. Zo’n extra wiegje naast je bed maakt dat jij sneller kunt reageren op huilmomenten. Daardoor slapen jullie beiden vaak sneller weer verder. Dat scheelt tranen, getrek aan je dekbed en eindeloos gewieg in het donker.