8 tips om PMS te verminderen

8 tips om PMS te verminderen

Als je last hebt van het premenstueel syndroom zoals ik, is het soms lastig om er mee te dealen. Maar er zijn gelukkig ook een hoop dingen tegen te doen om de pms te verminderen. Met de nadruk op verminderen want weggaan doet het pas na de overgang. In het artikel van vandaag deel ik 8 tips om PMS te verminderen. Let op, ik ben geen arts maar een ervaringsdeskundige

1. Beweeg voldoende

Beweging is heel belangrijk om mentale klachten tegen te gaan. Het maakt geluksstofjes aan in je brein en je weet zelf, als je een uurtje hebt gesport voel je je een stuk beter. Let wel op dat je niet over je grens gaat. Kies bij voorkeur voor lichte sport zoals yoga, pilates of een wandeling door het park.

2. Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden

Suiker is echt een killer voor een goede hormoonbalans. Het is best lastig want bijna in alle producten zijn wel suikers toegevoegd.  Het gaat erom dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Door teveel aan suikers gaat je bloedsuikerspiegel schommelen en dit geeft klachten zoals stemmingswisselingen, weinig energie en vermoeidheid. Probeer zoveel mogelijk gezond te eten. Veel groenten, gezonde vetten en (rood) fruit.

3. Neem voldoende nachtrust

Ik merk zelf dat ik veel vermoeider ben voor mijn ovulatie en de week voor mijn menstruatie. Dit zijn de momenten dat de hormonen het meeste schommelen en je lichaam ook veel energie verbruikt. Hierdoor ben je gewoon sneller vermoeid. Geef toe aan de vermoeidheid en ga in die periodes lekker vroeg naar bed. Of als je tijd hebt pak ‘s middags een uurtje rust op bed. Luisteren naar je lichaam is heel belangrijk.

4. Probeer stress te vermijden

Dit vind ik persoonlijk een hele lastige. Ik merk namelijk dat mijn stressniveau altijd veel hoger ligt een week voor mijn menstruatie. Ik kan in mijn hoofd al een hele riedel afspelen waardoor ik helemaal opgefokt raak. Ik probeer altijd zo min mogelijk taken en afspraken in te plannen. Puur de nodige zaken zoals werk en mijn gezin zijn dan echt genoeg. Maar natuurlijk trap ik vaak genoeg in die valkuil en heb ik weer te veel gepland. Belangrijk is om in ieder geval voor jezelf te kiezen.  Dat gaat niet van de een op de andere dag maar is een leerproces.

8 tips om PMS te verminderen

5. Self-care

Onder het mom van kies voor jezelf is dit een hele goede. Geef je zelf aandacht en liefde. Wees lief voor je lichaam en geest. Ga iets doen waar je energie van krijgt en wat jouw ontspanning geeft. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld een dagje sauna of thuis een warm bad nemen. Soms is thuis niet voldoende en merk ik dat ik er echt even uit moet. Dan ga ik een dagje shoppen of loop naar het park voor een wandeling.

6. Drink voldoende water

Voor een goede hormoonbalans is ook genoeg vocht nodig. Ik zal je eerlijk zeggen, ik geef deze tip maar zelf ben ik een hele slechte drinker. Ik heb voor mezelf een BPA vrije waterfles gekocht met fruit diffuser. Ik vind water met een fruitsmaakje toch net even wat lekkerder. Drink jij ook slecht? Schat dan zeker zo’n fles aan en zet de fles bij je in de buurt. Lekker met schijfjes komkommer en munt.

7. Probeer fyto en xeno-oestrogenen te vermijden

Fyto…watte? Dit zijn stoffen in producten die lijken op ons natuurlijk oestrogeen maar onze hormoonbalans behoorlijk in de war schoppen.  Deze ‘nep’ oestrogenen zitten bijvoorbeeld in soya producten. Dan heb je ook nog xeno-oestrogenen en dat zijn stoffen die ook je eigen oestrogeen nabootsen. Deze zitten dan weer in blik, plastic flessen en verschillende soorten cosmetica. Vandaar ook de BPA vrije fles voor mijn water.

8. Vul je gezonde eetpatroon aan met voedingssupplementen

Dit is voor elk lichaam anders en hier ga ik ook niet in adviseren. Ik weet wel dat Magnesium een goede aanvuller is bij PMS klachten. Het verminderd pijnlijke borsten en je slaapt beter. Neem magnesium altijd ‘s avonds in. Ook slik ik een goede multivitamine. Wil je meer informatie over voedingssupplementen ga dan naar iemand die er verstand van heeft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *