10 x gezonde gewoontes die ook jij vol kunt houden

10 x gezonde gewoontes die ook jij vol kunt houden

Bepaalde routines zitten er nu eenmaal ingebakken. Goed of minder goed dat maakt niet zoveel uit. Door je routine te doorbreken kun je bepaalde dingen beter gewoon doen en er niet teveel over nadenken. Hierdoor raak je weer gewend aan je vernieuwde routine en wordt deze ook weer een gewoonte. In dit artikel deel ik tien gezonde gewoontes die ik mezelf de laatste tijd heb aangeleerd. Niet alleen op het gebied van voeding maar ook op het gebied van mind en lifestyle. Ook jij kunt deze gewoontes volhouden omdat ze makkelijk toe te passen zijn in je leven.

Begin de dag met een glas water met gember en citroen of drink verse gemberthee

Nadat je een nacht hebt geslapen heb je veel vocht verloren door middel van zweet. Het is goed voor je lichaam om dit vocht meteen weer aan te vullen. Hierdoor zul je een stuk productiever zijn gedurende de dag. Ik doe er altijd iets in van gember of citroen. Gezond en net iets lekkerder.

Ga op de fiets naar je werk

Omdat ik een kantoorbaan heb zit ik erg veel. Niets ongezonder dan de hele dag zitten. Ik ga dan ook graag op de fiets naar mijn werk. Probeer ook op kantoor zoveel mogelijk te bewegen. Pak de trap naar boven in plaats van de lift en loop altijd zelf voor je kopje koffie in plaats dat een collega voor je haalt. Nu met corona is dit sowieso niet verstandig.

Begin je dag met een eiwitrijk ontbijt

Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag. Je kunt lekker variëren en je start gewoon wat fitter op. Je lichaam heeft brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Sla je ontbijt ook zeker niet over. Mocht je toch een keer haast hebben neem dan je ontbijt mee naar je werk. Voorbeelden van eiwitrijke ontbijtjes zijn kwark met fruit en noten, havermout of bijvoorbeeld bananenpannenkoekjes. Of kies voor een smoothiebowl met wat extra eiwitpoeder.

Wees dankbaar voor wat je wel hebt en kijk niet teveel naar anderen.

Het is verleidelijk om naar andere te kijken, we kunnen er ook niet  omheen door social media. Je ziet de mooiste huizen voorbij komen de meest slanke bikiniproof body’s. Laat je niet door al die plaatjes beïnvloeden. Hier ga je je niet beter door voelen. Kijk naar de dingen die je wel hebt. Een dak boven je hoofd, een gezin, een goede gezondheid, een baan, wees dankbaar voor de normale dingen. Hierdoor ga je een stuk meer tevreden in het leven staan. Je kunt hier bij stil staan door middel van een dankbaarheidslijstje te maken. Schijf gewoon eens drie punten op per dag waar jij dankbaar voor bent.

Laat je telefoon gewoon eens voor wat het is.

Ik merk dat ik ‘s avonds echt klaar ben met beeldschermen. Ik zit de hele dag op kantoor achter mijn pc. In de avond doe ik soms nog het nodige voor mijn blog maar daarna leg ik ‘m ook echt weg. Ik lees liever een boek of tijdschrift of zit gewoon het liefst een beetje voor mij uit te staren op mijn balkon met een grote kop thee.

Eet veel rauwkost en groenten en kook niet uit pakjes en zakjes

Natuurlijk is het geen ramp om eens een keer uit een pakje te eten maar probeer toch zoveel mogelijk puur te eten. Dat wil zeggen, eten wat zo uit de natuur komt. Ik merk zelf sinds ik meer groenten bij mijn ontbijt neem ik veel meer energie heb. Je kunt makkelijk groenten verwerken in een smoothie. Zorg wel dat je niet te veel fruit in je smoothie verwerkt anders krijg je weer een bommetje suiker binnen. Wil je nog smoothie inspiratie, lees dit artikel.

10 x gezonde gewoontes die ook jij vol kunt houden

Een drukke kantoorbaan? Geef je brein zo nu en dan ook rustmomenten

Je brein heeft rustmomenten nodig om daarna weer gefocust te kunnen doorgaan. Pak die momenten ook. Ga even naar buiten of loop gewoon een stukje. Doe een paar  ademhalingsoefeningen je kunt weer fris verder.

Doe aan sport

Goed voor je lichaam en goed voor je geest. Ik ben heel blij dat de sportscholen 1 juli weer open gaan. Ik heb de lesjes echt gemist. Ben jij geen type voor de sportschool, kijk dan of je kunt sporten met een app of ga lekker de natuur in hardlopen. Ik vind hardlopen heerlijk maar ik heb op het moment een enkelblessure.

Laat los wat je niet kunt controleren

Dit is niet altijd even gemakkelijk, maar iets wat je niet kunt controleren kun je je beter ook niet druk om maken. Klinkt simpel en is eigenlijk ook gewoon heel simpel. Wil je hier meer over lezen dan moet je zeker dit boek hebben.

Slaap genoeg

Inkoppertje maar zo belangrijk. Ik werk fulltime en heb mijn slaap hierdoor hard nodig. Soms lig ik om 10 uur al in bed en doe uiterlijk half 11 mijn lampje uit. Door genoeg slaap te krijgen houd je je gezonde leefstijl ook veel beter vol.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *